21. veljače 2018.

Završilo 24. natjecanje Mladi Virtuozi 2018.

U Zagrebu je od 14. do 18. veljače 2018. godine u organizaciji Glazbene škole Pavla Markovca, održano 24. međunarodno natjecanje Mladi Virtuozi, Zagreb 2018. klavir. Natjecanje je svih ovih godina steklo veliku popularnost, tako da su se na ovogodišnje natjecanje prijavili natjecatelji iz Hrvatske i 11 zemalja iz inozemstva (Austrije, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Italije, Poljske, Slovenije, Srbije, Ukrajine i Vijetnama).

Natjecanje kao i Završni koncert održano je u prostorima Muzičke akademije u Zagrebu. Nagrade natjecateljima po kategorijama uručio je predsjednik ocjenjivačkog suda prof. Peter Eicher. Nagrade Hrvatskog društva skladatelja uručila je skladateljica Sanja Drakulić. Posebne nagrade Zvjezdana Bašić i seminari na ljetnim školama uručila je prof. Jelica Kuzmin (po čijoj se zamisli održava natjecanje).

Ukupni pobjednik natjecanja je Jan Niković, student Muzičke akademije u Zagrebu, a Kompletni rezultati natjecanja po kategorijama, dobitnici Posebnih nagrada, dostupni su u nastavku.

1. kategorija
2. kategorija
3. kategorija
4. kategorija
5. kategorija
Posebne nagrade

Yamaha i Euro-Unit već tradicionalno sponzoriraju ovo priznato međunarodno natjecanje. Upravo su ovakva natjecanja odraz dugogodišnje strasti prema glazbenom obrazovanju i podržavanju mladih glazbenika.

Ukratko o natjecanju:

Natjecanje Mladi virtuozi, Zagreb, utemeljeno je 1994. godine na Glazbenoj školi Pavla Markovca na inicijativu profesorice Jelice Kuzmin pod imenom Mladi virtuozi – Etide i skale. Prvotno zamišljeno kao školsko natjecanje za učenike klavira osnovnih glazbenih škola u Zagrebačkoj županiji, natjecanje ubrzo prerasta te okvire te mu se već sljedeće godine pridružuju i violinisti. Od tada se natjecanje odvija svake godine, naizmjenično za klaviriste i violiniste. Godine 1996. povećava se broj kategorija, proširuju dobne granice natjecatelja i tehnički zahtjevi, te natjecanje postaje međunarodno.

Posebnost natjecanja je natjecateljski program koji, uz ostalo, obuhvaća obveznu izvedbu etide-studije hrvatskog skladatelja namjenski pisane za svako natjecanje. Svake se godine tiskaju i notna izdanja zadanih skladbi.

Od samog osnutka natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom Gradske Skupštine grada Zagreba, te uz svesrdnu potporu sponzora. Uzorna organizacija natjecanja provodi se zahvaljujući velikom angažmanu svih djelatnika škole i Organizacijskog odbora, na čelu sa predsjednikom i ravnateljem škole prof. Josipom Vrbancem.