16. travnja 2018.

Završeno 9. međunarodno natjecanje Poreč Fest 2018.

Umjetnička škola Poreč po 9. put je organizirala međunarodno gitarističko i violinističko natjecanje Poreč Fest koje se ove godine odvijalo u dva dijela. Nakon izuzetno uspješno realiziranog natjecanja za gitare od 23. do 25. veljače 2018. godine u Koncertnoj dvorani Umjetničke škole Poreč, od 13. do 15. travnja 2018. godine održalo se natjecanje u disciplini solo violine u 6 kategorija i komornih sastava u 2 kategorije. Na ovogodišnjem Poreč Festu za violine prijavilo se 73 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Austrije. Natjecatelje je ocjenjivao međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od eminentnih umjetnika i pedagoga: Nenad Merle (Hrvatska), Evgenia Epshtein (Izrael/Hrvatska) i Krunoslav Marić (Hrvatska).

Tijekom natjecanja uz cjelodnevne vrhunske nastupe natjecatelja održala su se dva izuzetna koncerta: Koncert otvorenja natjecanja na kojem je nastupala eminentna umjetnica, violinistica Evgania Epshtein sa vrhunskim pijanistom Domagojem Gušćićem u prepunoj kazališnoj dvorani te Završni koncert pobjednika natjecanja u svim kategorijama i disciplinama.
Na Završnom koncertu u nedjelju, 15. travnja 2018. pobjednicima su podijeljene nagrade, diplome i vrijedne posebne nagrade koje su razveselile najbolje, laureate violinističkog natjecanja “Poreč Fest” 2018.

Dobitnici posebnih nagrada:
Nagrade Euro-Unit, Savarez i Corelli – torbe s izuzetno kvalitetnim setovima žica za violinu, majice i dodatne torbe dobili su pobjednici kategorija solo violine: Eva Radić, Darya List, Lucia Lyon, Matej Mihaljević, Ana Petriško i Karmen Perišin.

Iz godine u godinu ovo natjecanje raste, širi se, ove godine bilo je gotovo dvostruko više gudača neko prošle godine. Podiže se nivo i kvaliteta, natjecanje prerasta u pravi festival koji oživljava cijeli grad i regiju u periodu predsezone, te postaje prepoznatljiv po gostoljubivosti, ljubaznosti i pristupačnosti organizatora natjecanja.

Euro-Unit je sa svojim partnerima Savarez i Corelli sponzorirao prvi i drugi dio natjecanja i prepoznao značenje događaja kao i ulaganja u mlade i perspektivne glazbenike.