29. travnja 2018.

Završen Memorijal Jurica Murai 2018.

Koncertom najboljih mladih pijanista i dodjelom nagrada, u subotu 28. travnja 2018. godine, završio je Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix kojem je i ove godine organizator i domaćin bila Glazbena škola u Varaždinu. Žiri na čijem je čelu bio proslavljeni hrvatskih pijanist i pedagog Vladimir Krpan nije imao lak posao proglasiti najbolje od najboljih mladih pijanista po kategorijama Memorijala, te najbolje u Grand Prix kategoriji koji su glazbu već odabrali za svoj životni poziv. “Čuli smo iznimno darovitu djecu i mlade ljude koji su već izuzetno dobro educirani i čini mi se i iz ovog njihovog nastupa vidjelo da su to nosioci budućih glazbenih zbivanja. Mi kao žiri smo ponosni na njih i zaista mislim da nismo pogriješili kad smo odabrali one najbolje”, istaknuo je prof. Krpan. Prva nagrada Grand Prix i 1500 eura pripali su mladoj ruskoj pijanistici Veri Andrianovoj. Oleksii Kanke iz Ukrajine dobitnik je druge nagrade Grand Prixa, a Eri Nohira iz Njemačke treće. Posebna nagrada za najbolju izvedbu djela iz razdoblja baroka pripala je Manami Matsuura iz Japana. Laureatom Memorijala Jurica Murai proglašen je Szymon Orlinski iz Poljske, dok je nagrada Hrvatske glazbene mladeži pripala Svenu Brajkoviću. Među najmlađim natjecateljima na ovogodišnjem Memorijalu bila je Greta Teskera, kojoj je pripala posebna nagrada sponzora i partnera Memorijala tvrtke Euro-Unit, YamahaBösendorfer , a to je  Yamaha stage piano P-45.

Nagrada Jurica Murai 2018

Razloga za zadovoljstvo organizacijom ovogodišnjeg Memorijala itekako imaju u varaždinskoj Glazbenoj školi. Memorijal je okupio gotovo 200 mladih pijanista i njihovih mentora iz brojnih zemalja od SAD-a do Japana, kao i eminentni žiri u kojem su bili profesori uglednih obrazovnih institucija iz zemlje i inozemstva.

Jurica Murai 2018.

Varaždinska Glazbena škola bila je tako proteklih dana središte glazbenog svijeta mladih pijanista koji će nastaviti svoje obrazovanje i glazbeni put, a sudeći prema završnom koncertu najboljih od najboljih, očekuje ih sjajna pijanistička budućnost.