12. lipnja 2018.

USPJEŠNO ZAVRŠEN 32. SUSRET HRVATSKIH PUHAČKIH ORKESTARA

U nedjelju 11. lipnja 2018., svečano je završen 32. Susret hrvatskih puhačkih orkestara, središnja manifestacija puhačkog amaterizma koja na godišnjoj razini predstavlja najuspješnije puhačke orkestre iz cijele Hrvatske. U bogatom natjecateljsko-revijalnom programu 32. Susreta koji se odvijao u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu, predstavilo se više od 730 glazbenika iz 12 hrvatskih županija i 21 puhačkog orkestra.

Svoj nastup na Susretu, orkestri sudionici morali su izboriti stručnom selekcijom na županijskoj razini u okviru 11 županijskih i regionalnih natjecanja na kojima je nastupilo više od 1800 glazbenika. U cilju kvalitetnije prezentacije raznolikosti i bogatstva hrvatskog puhačkog stvaralaštva, organizator Susreta Hrvatski sabor kulture ove je godine omogućio nastup orkestara B i D kategorije koncertnog programa. Orkestri D kategorije, ove su godine tako prvi puta imali priliku natjecati se na Susretu i to nastupom pred širokom publikom na otvorenoj pozornici na Frankopanskom trgu u Novom Vinodolskom, dok su orkestri u B kategoriji nastupili u okviru Doma kulture Novi Vinodolski.

Revijalni dio programa održan je u okviru četiri promenadna koncerta na gradskim trgovima u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu gdje su se orkestri predstavili s programima poznatih skladbi i koračnica, popularizirajući i promovirajući puhačku glazbu široj publici izvan prostorija koncertne dvorane.

Nastupe svih orkestara vrednovalo je stručno povjerenstvo u sastavu renomiranih dirigenata Ivana Josipa Skendera i Mira Saje, te solista Simfonijskog orkestra HRT-a Vanje Lisjaka.

U B kategoriji koncertnog programa Zlatnu plaketu s pohvalom osvojili su Puhački orkestar DVD-a Špičkovina, dok je u D kategoriji koncertnog programa Zlatnu plaketu s pohvalom izborila Općinska glazba Baška Voda. Posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja osvojio je Puhački orkestar DVD-a Špičkovina izvedbom djela “Intrada, fuga i ples” Maria Komazine.

Ekskluzivni sponzori 32. Susreta tvrtke Euro-Unit i Yamaha Music Europe za najbolje ocijenjene orkestre u obje kategorije osigurali su vrijedne nagrade u obliku instrumenata i glazbene opreme.

Kategorija B
1.) YAMAHA P-45 – stage piano
2.) YAMAHA MB-4022 – marching bubanj
3.) YAMAHA TDM37S – metronom

Kategorija D
1.) YAMAHA MB-4022 – marching bubanj
2.) YAMAHA NP-32B – stage piano
3.) YAMAHA TDM37S – metronom

fotografije: Euro-Unit i HSK