14. ožujka 2018.

Uspješna Osječka glazbena srijeda

U sklopu Osječke glazbene srijede, 7. ožujka 2018. u Atriju Glavne straže Muzeja Slavonije u Osijeku nastupili su Zrinka Ivančić Cikojević (glasovir) i Dalibor Cikojević (glasovir), te Davor Lončar i Milan Ivanić na udaraljkama, a izveli su “Horoskop” Borisa Papandopula. Bio je to dvanaesti koncert šeste sezone Osječke glazbene srijede.

Zrinka Ivančić Cikojević poznata je pijanistica mlađe generacije, s brojnim osvojenim nagradama i nastupima na prestižnim glazbenim festivalima diljem Europe. Diplomu i magisterij je stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a dodatno usavršavanje je nastavila u Italiji. Od 2007. godine istaknuta je umjetnička suradnica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Dalibor Cikojević, spada u istaknute hrvatske pijaniste, uz česte nastupe, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Diplomirao je i magistrirao u Beču, a usavršavao se kod Olega Maisenberga, te na studiju Instrumentalne pedagogije kod Carmen Graf Adnet. Dobitnik je brojnih nagrade, a svakako treba spomenuti Porina za najbolji album klasične glazbe. Zaposlen je kao profesor i dekan Muzičke akademije u Zagrebu.

Osječka glazbena srijeda

Istaknuti pijanisti su izvedbu započeli edukativnim uvodom, kratkim predavanjem o djelu i multimedijalnim popratnim sadržajem. Dalibor Cikojević je istaknuo kako je izvedba ovoga djela bila zamišljena kao projekt u čije je istraživanje uloženo mnogo vremena.

“Horoskop” je plesna suita pisana modernističkim stilom za dva klavira i udaraljke. Svaki od stavaka predstavlja karakteristike ljudi u pojedinom horoskopskom znaku. Riječ je o jednom od rijetkih Papandopulovih djela u kojima nema naznaka folklornih elemenata.

Boris Papandopulo je rođen u znaku ribe i upravo je tim horoskopskim znakom završeno “glazbeno putovanje zvjezdanim nebom”, kako su ga glazbenici nazvali. Bio je to još jedan izvrstan nastup u sklopu Osječke glazbene srijede, koji je oduševio brojnu publiku. Euro-Unit je zajedno s dugogodišnjim partnerom Yamahom, za potrebe Osječke glazbene srijede ustupio koncertni klavir Yamaha C7. Kao i uvijek do sada, podrška ovakvih glazbeno kulturnih događanja nam je izuzetno važna.