2. kolovoza 2019.

Radost glazbe – Grožnjan 2019.

Mjesec srpanj je u istarskom gradiću Grožnjanu, svake godine rezerviran za vrhunska glazbena događanja, koncerte, glazbene radionice, druženje glazbenika i dr. Od 14. do 29. srpnja 2019. jazz se vratio u Istru i ugostio mnoge svjetske glazbenike i orkestre na međunarodnom festivalu jazza “Jazz is Back! BP”, kao što su John Riley, Elvis Stanić, Luis Bonilla, Only Drums and More, Jazz orkestar HRT-a, Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band, i mnogi drugi. Naravno valja spomenuti i završni koncert polaznika Ljetne jazz škole.

Pogledajte kako se uživalo u jazzu.

Ovogodišnja Ljetna Jazz škola (JMI Summer School) je imala odlične učitelje koji su svoje bogato znanje prenijeli brojnim polaznicima tečajeva, a to su Luis Bonilla (trombon – SAD / Kostarika), Lela Kaplowitz (glas – Hrvatska), John Riley (bubnjevi – SAD), Vladimir Samardžić (bas – Srbija), Elvis Stanić (gitara – Hrvatska), Joe Kaplowitz (glasovir – SAD), Alex Sipiagin (truba – Rusija), Goran Rukavina (bas – Hrvatska), Davor Dedić (glasovir – Hrvatska), Thana Alexa (Glas – Hrvatska / SAD) i Dick Oatts (Sax – SAD).

Već tradicionalno i ove je godine održan kamp za bubnjare: Croatia Drum Camp. Polaznici su učili i živjeli s nekim od najboljih svjetskih bubnjara, kao što su Horacio “El Negro” Hernandez (Kuba), Antonio Sanchez (SAD), John Riley (SAD), Famoudou Don Moye (SAD) i David Tull (SAD).

Kao dugogodišnji partneri festivala Euro-Unit i Yamaha Music Europe su i ove godine udružili snage i pomogli organizatorima u pripremi najboljeg glazbenog doživljaja. Euro-Unit je bio zadužen za kompletnu produkciju festivala, od razglasa, glazbenih instrumenata, kompletne opreme na pozornici, a publika je dobru atmosferu i dobar zvuk nagrađivala gromoglasnim pljeskom.

Luis Bonilla, John Riley, Horacio “El Negro” Hernandez i Antonio Sanchez udružili su snage i održali glazbeni oproštaj od glazbenika i djelatnika tvrtke Euro-Unit, Maria Preložnjaka poznatog kao Žak, koji nas je nažalost ove godine prerano napustio. Bio je to dirljiv oproštaj, a glazba je u tim trenucima govorila sama za sebe.

Što više možete poželjeti od dva tjedna glazbenih poslastica, odličnog druženja i sklapanja novih prijateljstava. Na kraju vrhunskih glazbenih događanja Grožnjan nas je pozdravio i poželio nam dobar povratak i iduće godine.