11. srpnja 2018.

Povratak jazza u Grožnjan

Međunarodni festival jazza, Jazz is Back! BP i ove će godine na popularnom Balwan Cityju u Grožnjanu okupiti renomirane svjetske glazbenike, a trajat će od 14. do 27 srpnja 2018. Tradicionalni međunarodni Jazz festival održava se u slikovitom ambijentu gradića Grožnjana, a sve zahvaljujući legendarnom hrvatskom glazbeniku Bošku Petroviću koji je festival pokrenuo 1999. godine. 2008. godine Europska jazz federacija proglasila je grožnjanski festival Jazz is Back! najboljim europskim malim (boutique) jazz festivalom.

2010. godine grožnjanska općina je uz sponzore koji su je podržavali uspjela organizirati najduži festival do sada u Hrvatskoj. Održano je 30 koncerata a nastupilo je oko 140 glazbenika iz više od 20 zemalja svijeta. Svake se godine u doba festivala Jazz is Back! Održava i ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži u kojoj su se mnogi danas priznati jazz glazbenici prvi puta susreli sa jazzom.

Opustite se u spokojnom gradiću koji živi svojim nesmetanim tijekom dok za vas sviraju neki od najboljih jazzista iz zemlje i inozemstva. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Program festivala Jazz is Back BP 2018.

14.07. JM Jazz World Orchestra featuring Luis Boinilla (USA)

15.07. Ethno Croatia

16.07. Grožnjan All Stars
Luis Bonilla, Thana Alexa Pavelić, Branko Sterpin, Vladimir Samarđić, Joe Kaplowitz, Elvis Stanić, John Riley

17.07. Jazz Camp Kranj presents
Jazz Big Band Bled featuring Alenka Godec, & Peter Savizon, vocal

18.07. Karlheinz Miklin “Jazz via Brasil”

19.07. Mike Sponza “Made In The Sixties”

20.07. Nocturnal Four – Renato Chicco, Ratko Zjača, Marco Tratini, Stefano Bedeti

21.07. They’re Back – Nika Turković, Matija Cvek, Valdemar Kušan & Grožnjan All Stars

22.07. Chui & Jazz orkestar Hrvatske radio televizije with Andreas Marinello

23.07. Borna Šercar’s Jazziana Croatica
Vojkan Jocić, Elvis Penava Hrvoje Galler, Borna Šercar

24.07. Thana Pavelić & Grožnjan All Stars
Robby Ameen, Vladimir Samarđić, Joe Kaplowitz, Luis Bonilla, Elvis Stanic, Branko Sterpin

25.07. Glazba Boška Petrovića – Jazz Continuo
Primož Grašić, Vid Jamnik, Mario Mavrin

26.07. Mentors & Students (SummerJazz school & Croatia drum camp finale)

27.07. Mentors & Students (SummerJazz school & Croatia drum camp finale)

I ove će se godine održati već tradicionalna “Ljetna jazz škola” od 13. do 28 srpnja 2018. uz mentore: Luis Bonilla (SAD), Thana Alexa Pavelić (HR/SAD), Vladimir Samardžić (RS), John Rilley (SAD), Elvis Stanić (HR), Hector Martignon (CU/SAD), a od 18. do 29. srpnja 2018. dolazi Karlheinz Miklin iz Austrije.

Valja spomenuti i seminar za bubnjare “Croatia Drum Camp – goes jazz” u terminu od 21- do 28. srpnja 2018. uz mentore: John Riley (SAD), Howard Curtis (A, SAD), Robby Ameen (SAD, CU), Trevor Tomkins (Velika Britanija), Petar Ćurić (HR)

Svoje će glazbeno umijeće polaznici škole i seminara predstaviti na završnim večerima mentora i studenata 26. i 27. srpnja 2018.

Već tradicionalni su Euro-Unit i Yamaha sponzori i partneri festivala, a kao i proteklih godina Euro-Unit je zadužen za kompletnu produkciju festivala, od razglasa, glazbenih instrumenata i kompletne glazbene opreme na pozornici.