9. travnja 2018.

Međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz 2018.

Čakovec je od 4. do 6. travnja 2018. bio domaćin još jednog međunarodnog glazbenog događaja. Međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz održalo se po 16. puta, a domaćin mu je i ove godine bila Umjetnička škola “Miroslav Magdalenić” Čakovec uz pomoć Hrvatskog društva gudačkih pedagoga i sponzora/ partnera Euro-Unit, Yamaha i Pirastro. Riječ je o manifestaciji koja se održava bienalno, sa sudionicima iz čitavoga svijeta, te najuglednijim svjetskim i hrvatskim glazbenicima i glazbenim pedagozima kao članovima ocjenjivačkoga suda.

Ovo natjecanje, jedinstveno u Hrvatskoj i u svijetu, a svoju popularnost zahvaljuje specifičnim propozicijama, naime to je jedino natjecanje u Hrvatskoj koje je namijenjeno violinistima, violistima, violončelistima i kontrabasistima koji se natječu u istoj konkurenciji, čime je naglasak pri ocjenjivanju stavljen prvenstveno na kvalitetu izvedbe, muziciranje i talent, a ne toliko na specifične tehničke vještine na svakom pojedinom instrumentu kao na ostalim natjecanjima. Još jedna specifičnost je to što nema dobnih kategorija, već je kategorizacija prema godinama učenja instrumenta. Još jedna posebnost događaja je to što su članovi žirija održavali radionice sa svim zainteresiranim kandidatima.

Natjecanje je utemeljeno 1981. godine kada je započelo s radom kao malo čelističko natjecanje namijenjeno najmlađima. Zahvaljujući svojim specifičnostima i posebnoj atmosferi, natjecanje je iz godine u godinu postajalo sve popularnije da bi se 2006. godine preselilo u Dubrovnik, naraslo do međunarodnih okvira i proširilo se na violiniste i violiste. Na natjecanju 2010. bilo je 70-tak kandidata iz 12 zemalja. Od 2013. godine natjecanje se održava u Čakovcu, a od 2016. godine na natjecanju sudjeluju i kontrabasisti.

Najbolji natjecatelji u pet kategorija nastupili su na završnom koncertu, a to su Tirsa Habuda (violina – Višnjevac), Lovre Tunuković (violončelo – Šibenik), Nina Lucia Perina (violončelo – Tisno), Michael Lewin (violina – Berlin) i Lina Plohl (violina – Maribor). Posebna gošća nakon koncerta bila je Fanny Nemeth–Weiss, violončelista iz Mađarske uz pratnju na klaviru Nadie Varga Modrić, koja je svojim nastupom oduševila sve nazočne.

Euro-Unit prepoznaje, te potiče mlade i talentirane glazbenike, a s našim partnerima Yamaha, te Pirastro podržali smo još jedno kvalitetno glazbeno događanje, Međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz 2018.