20. lipnja 2023.

Jazz is Back! BP 2023

Preko dva desetljeća druga polovica srpnja u Grožnjanu rezervirana je za tradicionalni Festival Jazz is Back! BP, koji ove godine započinje 11. srpnja, te će održati ukupno 14 koncertnih večeri, na kojima nastupaju eminentni jazz i blues glazbenici iz cijelog svijeta.

Program festivala Jazz is Back! BP 2023.

Festival Jazz is Back BP! 2023.

11.7. JM Jazz World Orchestra & Luis Bonilla

12.7. “Noise” – Vojkan Jocić, Filip Pavić , Bojan Skočilić, Dorian Cuculić, Bruna Matić

13.7.  “6 metara” – Vedran Ružić, Dorian Cuculić, Borko Rupena, Adriano Bernobić

14.7. BP evening – Primož Grašić, Mario Mavrin, Blaž Jurjevčić, Tijan Grašić & special guest: Georgie Fame

15.7. Drago Diklić

16.07. Groznjan All Stars – Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Nelson Riveros, John Riley, Lea Lovenčić, Joe Kapolovitz, Boris Kozlow, Karlheinz Miklin Jr.

17.07. MIMIKA Orchestra – “Altur Mur”

18.07. Ethno Croatia

19.07. Nelson Riveros -The Latin Side of Wes Montgomery.

20.07. “ENJ Society” – Michael Erian, Howard Curtis, Milan Nikolic, Daniel Nösig

21.07. Mike Sponza Blues Band

22.07. Radojka Šverko

23.7. Mičetić-Kostadinović-Črnčec trio

24.7. JM International Music School Finale – Students & Mentors

Koncerti se održavaju na Terasi Belvedere u Grožnjanu.

Najduži jazz festival u Hrvatskoj održava se u suradnji Općine Grožnjan, i Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Festival je 2008. godine osvojio nagradu Europske jazz federacije za najbolji mali (boutique) festival.

Posebnost Festivala Jazz is Back! BP jest što u festivalskom programu objedinjuje sve što se zbiva u Grožnjanu – tako se istovremeno s festivalom održava i Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži, a upravo u toj školi podučava međunarodna ekipa mentora.

Grožnjanski jazz programi, Festival Jazz is Back! BP i Ljetna jazz škola ovo će ljeto okupili sve generacije iz preko dvadesetak zemalja s četiri kontinenta te mnogobrojnu publiku koja je oduševljeno prati glazbenike. Iznimna suradnja između polaznika edukacijskih programa i njihovih mentora uz vrhunska znanja i talente utkani su u temelje Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži pod čijim se okriljem održavaju jazz programi u Grožnjanu kojeg od milja nazivaju najmanja jazz metropola na svijetu.

Sudionici jazz programa i festivala u Grožnjanu su iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Izraela, Bugarske, Austrije, Australije, SAD-a, Italije, Finske, Francuske, Mađarske, Grčke, Ukrajine, Španjolske, Švicarske, i Nizozemske, Srbije, Slovačke i dr. Radionice se održavaju svakodnevno, a svirati će se i po grožnjanskim ulicama, ponekad organizirano, a ponekad sasvim spontano u čemu će uživali domaći i strani posjetitelji ovog čarobnog istarskog grada umjetnika i stvaralaštva. Tijekom 14 dana održavaju se radionice jazz klavira, gitare, bubnjeva, trube, trombona, vokalna radionica, kontrabas i bas gitara, saksofona, te radionica za ansamble. Ukupno 10 radionica i predavanja gostujućih umjetnika na festivalu. Mladi su fokus svih grožnjanskih aktivnosti, a Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži je kulturni laboratorij mladih talenata.

Grožnjanski festival Jazz is Back! BP je odličan primjer kako se kroz suradnju i povezivanje kulture, obrazovanja i turizma može napraviti jedinstveni proizvod koji izražava kulturnu i gastronomsku ponudu lokaliteta gornje Bujštine. Također, festival nije samo “koncert” – tu sigurno imaju veliku ulogu i atmosfera i sam ambijent gradića Grožnjana, koji je u svakom svom segmentu grad umjetnik. Sve to stvara izvrsnu klimu i sigurno je to jedan od razloga zašto se mnogi posjetitelji, predavači i izvođači rado vraćaju.

Festival će biti moguće pratiti i putem live streaminga na Youtube kanalu Općine Grožnjan JM Interantional i JM Croatie.

Program podržava: Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska županija, Općina Grožnjan, TZ Istarske županije, a glavni glazbeni sponzori su i ove godine EURO-UNIT i Yamaha Music Europe.