27. ožujka 2014.

Euro-Unit primio nagradu Index DOP-a za 2013. godinu

Održana Peta nacionalna konferencija o društveno odgovornom poslovanju

Zagreb, 25. ožujka 2014. – U hotelu Esplanade Zagreb održana je Peta nacionalna konferencija o društveno odgovornom poslovanju, u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića. U sklopu konferencije koja je ove godine imala naglasak na ljudskim resursima, održana je i dodjela nagrada Indeksa DOP-a.

Nacionalna Konferencija o DOP-u je rezultat zajedničke inicijative suradničke mreže organizacija za  razvoj društveno odgovornog poslovanja, koje i ove godine nastavljaju tradiciju održavanja konferencije. Pozdravnim govorima konferenciju su otvorili Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva, Stella Ronner Grubačić, Veleposlanica Kraljevine Nizozemske, Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, Gordan Maras,  ministar poduzetništva i obrta te prof.dr.sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Šesti put za redom ove godine, dodijeljene su nagrade Indeksa DOP-a. U kategoriji velikih poduzeća nagradu je dobio Jadran galenski laboratorij, u kategoriji srednjih poduzeća Hartmann  d.o.o., a u kategoriji malih poduzeća Euro-Unit. Dobitnik Indeksa DOP-a u kategoriji javnih  poduzeća je Flora VTC.

Dobitnik Indeksa DOP-a za najveći napredak je dm – drogerie markt, dok je dobitnik Indeksa DOP-a u kategoriji odgovorne politike i prakse u radnoj okolini Hauska i partner. Ledo d.d. je dobitnik

Indeksa DOP-a u kategoriji odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem, dok je dobitnik u  kategoriji odgovorni odnosi sa zajednicom Končar institut za elektrotehniku.

„Ponosni smo što već petu godinu uspijevamo ugostiti brojne stručnjake iz područja društveno odgovornog poslovanja te privući značajan broj sudionika. Iz godine u godinu primjećujemo značajne

pomake u implementaciji DOP-a u poslovanju hrvatskih tvrtki, ali i sukladno s novim trendovima izvještavanja primjetna su otvaranja brojnih novih izazova i očekivanja. Zajedničkim radom, raspravama i edukacijom na dobrom smo putu da se s njima suočimo“, izjavila je Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR-a.

Osim dodjela nagrada tvrtkama najuspješnijim u području DOP-a brojni posjetitelji imali su priliku čuti DOP iskustva iz Nizozemske koje je predstavila Bernedine Bos, voditeljica odsjeka za državna tijela i sektore u nacionalnom centru znanja i umrežavanja za DOP u Nizozemskoj, CSR Netherlands.

Tijekom konferencije, predavanja su održali i drugi strani gosti. Nadya Zhexembayeva govorila je o važnosti inovacija u pitanjima nedostatnih resursa; Elaine Cohen je održala predavanje o međupovezanosti DOP-a i ljudskih resursa te ujedno moderirala i okrugli stol o istoj temi, dok je Leo Hauska govorio o prelasku na G4 smjernice za izvještavanje.


 

Euro-Unit i društveno odgovorno poslovanje

Društveno odgovorno poslovanje utkano je u temelje tvrtke EURO-UNIT od samog osnutka, odnosno od 1990 godine. Tvrtka  naime već 1990 godine  u „Statut tvrtke Euro-Unit“ postavlja visoke standarde poslovanja  koji sadržavaju sve elemente društvene odgovornosti u poslovanju,  a statut tvrtke obvezuje svakog zaposlenika na primjenu statutarnih regulativa.  Odluka tvrtke iz davne 1995 godine u potpunosti regulira način rada i odnosa prema zaposlenicima tvrtke, dobavljačima, kupcima, prirodi te društvo u cjelini. Iste godine tvrtka donosi odluku o regulativama podmirenja novčanih obveza u roku 7 dana pa stoga ne mora nikoga čuditi podatak da tvrtka Euro-Unit danas svoje novčane obveze podmiruje u roku nevjerojatnih 2 dana, a što je najbolji hrvatski rezultat.

„Zakon o radu„ u tvrtki Euro-Unit nikada nije bio sporan s obzirom da tvrtka od 1995. godine primjenjuje vlastiti „Pravilnik o nagrađivanju djelatnika tvrtke“ koji pored provođenja svih zakonskih regulativa „Zakona o radu“ u 17 segmenata regulira i dodatne mogućnosti, a posebice plaća. Mjesečni procentualni višak, mjesečne nagrade na prijedlog zaposlenika, mjesečne i godišnje paušalne nagrade pojedincima ili odjelima, nagrada za inovativnost, 13-a plaća, 14-a plaća, nagrada za poslovnicu mjeseca, mjesečni stimulativni dodatak, božićnica, regres za godišnji odmor, beskamatni kratkoročni, dugoročni i interventni krediti,  besplatno usavršavanje, besplatnu  intelektualna i radna pomoć u slučaju potrebe samo su neke od dodatnih mogućnosti unutar tvrtke.

U brizi pomaganja društva u cjelini tvrtka Euro-Unit je od osnutka bila organizator, sponzor ili donator mnogobrojnih kulturnih, sportskih, humanitarnih, ekoloških i drugih događanja i projekata u Hrvatskoj ali i u svijetu. S obzirom na prirodu posla tvrtke te njezino glazbeno djelovanje gotovo da nema glazbene institucije u hrvatskoj koja nije bila dio donacije ili pomoći tvrtke Euro-Unit. Glazbene i tehnološke edukacije učenika i studenata, glazbene radionice, natjecanja, stručne radionice, stipendije, pomoć u organizaciji i provedbi projekata samo su neke od potpora mladima. U brizi za boljitak hrvatskog gospodarstva vodstvo tvrtke dugi niz godina aktivno je unutar: Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatskoj gospodarskoj komori, udruženju CROMA, Gospodarsko – socijalnom vijeću te nekoliko internacionalnih organizacija.

Pored svega navedenog tvrtku krase i potpuna likvidnost te kontinuirani odlični poslovni rezultati što svakako potvrđuje tezu tvrtke da: „DOP i profit mogu ruku pod ruku“.

Da se doista radi o uspješnoj i društveno odgovornoj tvrtki potvrđuju i mnogobrojne domaće i svjetske nagrade i priznanja koje krase prostore tvrtke Euro-Unit.