12. lipnja 2019.

33. Susret hrvatskih puhačkih orkestara

I ove je godine Novi Vinodolski bio domaćin Susreta hrvatskih puhačkih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture kao krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj. 8. i 9. lipnja 2019. Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce, bili su sjedišta hrvatske puhačke glazbe na natjecateljskom i revijalnom programu, uz nastupe 16 orkestara i ukupno 650 glazbenika.

Otvorenje Susreta hrvatskih puhačkih orkestara bilo je u subotu poslijepodne zajedničkim nastupom svih 650 glazbenika na središnjem Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom pod ravnanjem maestra Ivana Glibote. Na repertoaru su bile Oda radosti (Beethoven; 9. simfonija u d-molu) i Novovinodolska koračnica (Poklepović).

Ocjenjivački dio programa odvijao se tijekom subotnjeg poslijepodneva i večeri te u nedjelju prijepodne u novljanskom Domu kulture, a puhačke orkestre ocjenjivalo je stručno povjerenstvo u sastavu Ivan-Josip Skender, Vanja Lisak i Miro Saje. U A kategoriji najboljim proglašen je Puhački orkestar HPO Gradska glazba Imotski koji je sa 96,88 bodova zavrijedio i Zlatnu plaketu s pohvalom. Taj je orkestar nagrađen je i Nagradom Hrvatskog društva skladatelja za izvedbu “Morlačkog plesa”, autora Tončija Ćićerića.

Ekskluzivni sponzori 33. Susreta, tvrtke Euro-Unit, Yamaha Music Europe, Buffet Crampon i Lion Style, osigurali su vrijedne nagrade u obliku glazbenih instrumenata i glazbene opreme, za najbolje ocijenjene orkestre u obje kategorije.

Nagrade kategorija A

  1. Yamaha YAS280 alt saksofon
  2. Yamaha SD255 metalni doboš
  3. Lion Style LS-MUS-120 stalak za note

Nagrade kategorija C

  1. Buffet Crampon Prodige Bb klarinet
  2. Canorus FL-502 flauta
  3. Lion Style LS-MUS-080B stalak za note

Kao gosti nastupili su glazbenici slovenskog Kulturnog društva “Mengeška godba” pod ravnanjem Dimitrija Lederera.

fotografije: Hrvatski Sabor Kulture