11. veljače 2019.

25. međunarodno natjecanje Mladi virtuozi, Zagreb 2019.

Natjecanje Mladi virtuozi, Zagreb, utemeljeno je 1994. godine na Glazbenoj školi Pavla Markovca na inicijativu profesorice Jelice Kuzmin pod imenom Mladi virtuozi – Etide i skale. Prvotno zamišljeno kao školsko natjecanje za učenike klavira osnovnih glazbenih škola u Zagrebačkoj županiji, natjecanje ubrzo prerasta te okvire te mu se već sljedeće godine pridružuju i violinisti. Od tada se natjecanje odvija svake godine, naizmjenično za klaviriste i violiniste. Godine 1996. povećava se broj kategorija, proširuju dobne granice natjecatelja i tehnički zahtjevi, te natjecanje postaje međunarodno.

Posebnost natjecanja je natjecateljski program koji, uz ostalo, obuhvaća obveznu izvedbu etide-studije hrvatskog skladatelja namjenski pisane za svako natjecanje. Svake se godine tiskaju i notna izdanja zadanih skladbi.

Od samog osnutka natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom Gradske Skupštine grada Zagreba, te uz svesrdnu potporu sponzora u kojoj već godinama sudjeluju Euro-Unit i Yamaha. Uzorna organizacija natjecanja provodi se zahvaljujući velikom angažmanu svih djelatnika škole i Organizacijskog odbora, na čelu s predsjednikom i ravnateljem škole prof. Josipom Vrbancem.

Sljedeće 25. međunarodno natjecanje MLADI VIRTUOZI, ZAGREB 2019., violina, održava se od 13. do 17. veljače 2019. godine. Uspješnom organizacijom prijašnjih, natjecanje je steklo veliku popularnost, pa će se ove godine natjecati predstavnici Hrvatske i desetak zemalja iz inozemstva (Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rusije, Slovenije i Ukrajine). Natjecanje i završni koncert održat će se u prostorima Muzičke akademije u Zagrebu, Trg Republike 12, a podjela nagrada i koncert prvonagrađenih u dvorani Blagoje Bersa u nedjelju 17. veljače 2019. s početkom u 12 sati.

Natjecanje je podijeljeno u pet kategorija i Reviju za najmlađe kandidate. Godinama starosti smatraju se godine navršene do datuma početka natjecanja, 13. veljače 2019.

Revija – 9 godina i mlađi
I. kategorija – 10 godina i mlađi
II. kategorija – 12 godina i mlađi
III. kategorija – 15 godina i mlađi
IV. kategorija – 18 godina i mlađi
V. kategorija – 24 godine i mlađi

Euro-Unit i Yamaha će i ove godine biti glavni glazbeni sponzori ovog priznatog Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika.