24. travnja 2017.

Završio Blasmusikfest 2017 u Splitu

U organizaciji Srednjoeuropske Akcije udruge za kulturnu suradnju zemalja Srednje Europe i generalnog sponzora manifestacije Euro-Unit, od 20. do 23. travnja 2017. godine, održan je osmi međunarodni festival puhačkih orkestara “Mitteleuropa Blasmusikfest 2017” u Splitu.

Sudionici festivala, puhački orkestri iz Italije, Austrije, Švicarske, Poljske, Litve i Hrvatske, natjecali su se u dvije seniorske kategorije (B i C) i jednoj omladinskoj D kategoriji.

Nagrade su podijelili, u ime organizatora pet članova žirija, a za sponzora predstavnik Yamahe g. Thomas Capelmann i predstavnik tvrtke Euro-Unit g. Mišel Senčar.

U B kategoriji

1. mjesto je  osvojio “Musikverein Leopoldau” (Austrija) nagrada: Conorus TB1180 Bb trombon
2. mjesto je osvojio “Musikgesellschaft Ins–Morigen” (Švicarska) nagrada: Student truba s koferom (Conorus TR.501 Bb)

U C kategoriji:

1. mjesto je osvojio “Kybartai Orchestra  Vilnus” (Litva) nagrada: Student trombon s koferom (Conorus SL.501 Bb)
2. mjesto  je osvojio “HGD Mosor Klis” (Hrvatska) nagrada: Student klarinet s koferom (Conorus CL.501 Bb)

U omladinskoj kategoriji 1. mjesto  je osvojio “Musicale Giovanile Orchestra Condovese Monteverdi” (Italija) nagrada: Truba s koferom i usnikom (Yamaha YTR-2330)

Nagradu za najboljeg dirigenta dobio je g. Donatas Zieogoraitis iz “Kybartai Orchestra Vilnus” (Litva). Također je nagradu za najbolje izvedenu obaveznu skladbu dobio “Kybartai Orchestra Vilnus” (Litva).

Predsjednik organizacijskog odbora festivala prof. Damir Milić svim je sudionicima festivala podijelio je priznanja i zahvalio se na sudjelovanju, te nagovijestio da će se slijedeći 9. Međunarodni festival održati u Rijeci i Opatiji.