15. ožujka 2016.

Završen Memorijal Jurica Murai

Glazbenoj školi Varaždin završilo je drugo po redu pijanističko natjecanje međunarodnog karaktera – Memorijal Jurica Murai. Da se radi o ozbiljnom natjecanju, dokazuje i peteročlani žiri kojeg su činili Đorđe Stanetti (Hrvatska), Zuzana Niederdorfer (Slovačka/Austrija), Milana Chernyavska (Njemačka), Luca Trabucco (Italija) i Yoko Nishii (Japan).

Ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić s ponosom je istaknuo kako se ove godine prijavilo 165 kandidata iz 5 zemalja susjednih zemalja, različitih dobnih skupina od učenika nižih razreda osnovne škole do studenata na muzičkim akademijama.

Glazbeno natjecanje je u umjetničkom smislu velik događaj i prilika za sve mlade pijaniste, a Varaždinskoj je županiji važan u području kulture i turizma jer će ovdje boraviti dvjestotinjak ljudi koji će vidjeti što grad nudi u turističkom i gospodarskom smislu i to je lijepa promocija Varaždina i Varaždinske županije, rekao je zamjenik župana Alen Kišić, koji je ujedno i otvorio natjecanje koje spaja dva velika brenda Varaždina; vrhunsku Glazbenu školu i akademika Juricu Muraja, jednog od najvećih varaždinaca u povijesti grada i županije. -Natjecanje je postalo tradicija, broj natjecatelja je sve veći što dokazuje kakav ugled ima Glazbena škola Varaždin u svijetu glazbe, dodao je Kišić.

Glazbena škola u Varaždinu i ove je godine sudionicima Međunarodnog natjecanja pijanista – Memorijal Jurica Murai omogućila da skladbe izvode na skupocjenim koncertnim instrumentima, od kojih se jedan klavir prvi put koristi na ovim prostorima. Riječ je o klaviru Yamaha CFX koji je nedavno korišten u Varšavi na međunarodnom natjecanju Frederic Chopin.

– Na njemu je svirao hrvatski pijanist Aljoša Jurinić koji je 12. ožujka u 19.30 sati održao koncert u sklopu natjecanja Jurica Murai. Klavir je naša škola dobila zahvaljujući sponzorstvu tvrtke Euro-unit iz Čakovca i Yamaha Europe, a doniran je s ciljem da bude korišten tijekom spomenutog memorijalnog Međunarodnog natjecanja pijanista – naglasio je ravnatelj MatačićClick to enlarge image p1adsmlq4l1i84l391r6k1hp21mr35.jpg