28. travnja 2016.

Završen 7. međunarodni srednjoeuropski festival puhačke glazbe

U organizaciji međunarodne udruge Srednjoeuropska akcija – Pokret za kulturnu suradnju zemalja Srednje Europe (SEA – ZS) i sponzora nagrada Euro-Unita, Yamahe i Lion Style od  21. do 24. travnja 2016. u Splitu je održan 7. međunarodni srednjoeuropski festival puhačke  glazbe.

Na Festivalu su sudjelovali puhački orkestri iz Austrije, Njemačke, Poljske i Hrvatske

Festival je imao natjecateljski dio i obavezni paradni dio – mimohod orkestara i zajedničko  sviranje triju zadanih kompozicija. U natjecateljskom dijelu u subotu orkestri su se natjecali u tri jakosne kategorije, B, C i D.  Svaki orkestar je izveo po 3 kompozicije i to: uvodnu, zadanu i kompoziciju  po  slobodnome izboru.

Nakon završnog natjecanja u subotu (23.04.) poslije podne u 17:30 u prepunoj dvorani  KUC Poljud u Splitu proglašeni su rezultati i dodijeljene su nagrade i priznanja svim sudionicima festivala.

Nagrade su osigurali Yamaha, Lion Style i Euro-Unit kao nastavak višegodišnje kvalitetne suradnje na ovom izvrsnom međunarodnom projektu.

 

B Kategorija

 

1. mjesto  sa  92,6  bodova i ostvarenim izvrsnim uspjehom  osvaja Gradska Glazba „Zvonimir“ Solin (Hrvatska).

2. mjesto  sa  85,2  bodova i ostvarenim vrlo dobrim uspjehom  osvaja Blasorchester Marktmusikkapelle Taiskirchen (Austrija).

3. mjesto  sa  84  bodova i ostvarenim vrlo dobrim uspjehom  osvaja AGH – UST Universita Orchestra (Poljska) i Eisenbahner Musikverein  Mürzzuschlag  (Austrija).

 

C Kategorija

 

1. mjesto  sa  85,8  bodova i ostvarenim vrlo dobrim uspjehom  osvaja HGD  Mosor Klis – Kosa (Hrvatska).

2. mjesto  sa  80,4  bodova i vrlo dobrim uspjehom  osvaja Musikverein  Bad Füssing eV – Jugendblasorchester (Njemačka)

D Kategorija

 

1. mjesto  sa  92,4  bodova i ostvarenim izvrsnim uspjehom  osvaja Panstwowej Szkoły Muzycznej Jastrzębie – Zdroj  (Poljska).

2. mjesto  sa  90,6  bodova i ostvarenim izvrsnim uspjehom  osvaja Blasorchester, Jugendblasorchester Haag (Austrija).

Najbolji dirigent festivala:  Karol Pyka (B kategorija; AGH – UST Universita Orchestra, Poljska).