8. lipnja 2017.

Vrhunske PRS gitare, sada u Euro-Unit distribuciji

Novi gitarski brand u našoj ponudi je PRS Guitars, poznat i kao Paul Reed Smith Guitars. PRS Guitars je američki proizvođač gitara sa sjedištem u Stevensvilleu, država Maryland, koju je 1985. godine osnovao gitarist Paul Reed Smith. PRS ima reputaciju poznatog proizvođača vrhunskih električnih gitara, proizvedenih u SAD-u, a tvrtka je također poznata po svojoj seriji “custom” izrađenih gitara. Od 90-ih su svoju proizvodnju proširili i u Aziju, gdje su proizvodili jeftiniju “SE” seriju gitara. Od 2013. godine u SAD-u počinju proizvoditi “S2” seriju gitara po pristupačnijim cijenama, a također su poznati i po proizvodnji akustičnih gitara i gitarskih pojačala. Carlos Santana i John Mayer su najpoznatiji štovatelji PRS gitara. Obojica imaju vlastite modele s potpisom. Mnogi drugi glazbenici također podržavaju tvrtku, uključujući Mikea Oldfielda, koji je koristio PRS Artist Custom 24 za studijske snimke i nastupe uživo još od kraja 1980-ih, zatim tu su još Clint Lowy, Mikael Akerfeldt, Paul Allender, Dave Navarro, Ted Nugent, Al Di Meola, Mark Tremonti, Steven Wilson i Orianthi.

Paul Reed Smith bio je gitarist koji je počeo izrađivati gitare dok je studirao, sredinom 1970-ih. Gitaristi koji su u ranijoj fazi koristili njegove ručno izgrađene gitare bili su Stanley Whitaker (Happy The Man), Derek St. Holmes (Ted Nugent bend) i Howard Leese (Heart), ali Smithova velika poslovna prekretnica dolazi kada je Carlos Santana počeo svirati ručno izrađene gitare, koje su u to vrijeme izgledale poput Gibson Les Paul i bile su izrađene od skupih materijala, poput javora. Za NAMM Show 1985. godine, Smith je proizveo 20 gitara (danas su te gitare poznate kao “NAMM 20”), i uspio je naći “nišu” na gitarskom tržištu, sredinom 80-ih kada je tržištem vladao Superstrat, a konkurencije gotovo da nije bilo za visoko kvalitetne gitare koje je PRS proizvodio. Bile su to gitare s “elegantnim, suvremenim, vintage-inspiriranim dizajnom”.

PRS i danas slovi kao jedan od najpoznatijih proizvođača vrhunskih električnih gitara. Izuzetna nam je čast što je Euro-Unit postao generalni distributer PRS gitara za Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Albaniju.