15. travnja 2019.

Veliki uspjeh 30. Muzičkog Biennala Zagreb

Muzički biennale Zagreb je međunarodni festival suvremene glazbe, a prvi puta se održao 1961. godine. Ovogodišnji 30. festival Muzički biennale Zagreb odvijao se u razdoblju od 6. do 13. travnja 2019. na 18 lokacija grada Zagreba. Programski fokus i tema je bio Glazba.Prostor.Grad.Zvuk.

U potpunosti posvećen Novoj glazbi – uključujući “klasike” suvremene glazbe kao i nove generacije skladatelja iz cijeloga svijeta, programi Muzičkog biennala Zagreb sadrže najraznovrsnije projekte od simfonijskih orkestara i komornih ansambala, eksperimentalnog glazbenog teatra, suvremenog plesa, jazza, elektronike pa sve do alternativne glazbene scene.

Muzički biennale Zagreb, vezan je ne samo uz glazbeni program, nego i uz druge umjetnosti i srodne discipline, a upravo je to razlog zbog kojeg je zauzeo izniman i dobro profiliran prostor na hrvatskoj i regionalnoj kulturnoj sceni. Tome pridonose i brojni gostujući izvođači koji većinom pripadaju vrhu glazbenog profesionalizma.

Ove je godine akreditirano oko 550 osoba i to redom iz ovih zemalja: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Velika Britanija, Portugal, Grčka, SAD, Norveška, Njemačka, Belgija, Taivan, Poljska, Španjolska, Izrael, Slovenija, Slovačka, Švedska, Francuska, Turska.

Euro-Unit i Yamaha Music Europe su bili glazbeni partneri festivala, dok su Yamaha i Bösendorfer klaviri bili sastavni dio programa i korišteni su na projektima festivala: 6.4., Lauba, Brandt Bauer Frick ansambl, 8. do 10.4. radionice Heloisa Amaral + Karin Hellquist, 8.4., Lauba, Ivan Fedele koncertni portret (Cantus & Icarus ansambl), te 10.4., ZKM, Vinko Globokar: Exil 3 (zbor i orkestar Slovenske filharmonije)

U razdoblju od 3. veljače 2019., pa zaključno s krajem samog festivala održao se i dječji MBZ festival pod nazivom “Glazba, prostor, ja” unutar kojeg je održano 6 edukativnih koncerata za djecu od 10 godina (Centar za kulturu i informacije Maksimir, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Centar za kulturu Trešnjevka, Kulturni centar na Pešćenici, 2 koncerta u Francuskom institutu), 20 radionica za djecu od 6 godina (osnovne škole grada Zagreba i zagrebačkog prstena), 2 body percussion radionice za djecu od 6 do 14 godina (Zagrebačko kazalište lutaka), 4 izvedbe glazbeno-lutkarske predstave Žabica kraljica autorskog dvojica Sara Glojnarić – Rene Medvešek (Zagrebačko kazalište lutaka). Partner dječjeg MBZ festivala bili su Euro-Unit i Lion Style.