10. srpnja 2017.

Uspješno završeni Jadranski Akordi 2017

Međunarodno natjecanje mladih pijanista i solo pjevača Jadranski Akordi 2017. održano je u Hotelu Uvala Scott u Kraljevici u dva termina od 16.06. do 24.06.2017.

U prvom terminu od 16.06. – 17.06. natjecanje je održano u disciplini solo pjevanje u kojem su se natjecali učenici i studenti glazbenih škola i akademija u tri dobne kategorije. Na kraju natjecanja održana je svečana dodjela nagrada i diploma svim natjecateljima koje su uz gromoglasni pljesak uručili članovi ocjenjivačkog suda, predsjednik gosp. Giorgio Surian, nacionalni prvak hrvatske opere, Rita Susovsky prof. na G.Tartini iz Trsta (Italija) i Edita Garčević Koželj sa Konzervatorija za glazbu iz Ljubljane.

U drugom dijelu natjecanja Jadranski Akordi 2017. od 23.06.-24.06. održano je natjecanje u disciplini klavir u pet kategorija. U najmlađoj prvoj dobnoj kategoriji dvije prve nagrade su osvojile učenice Karabaić Leona (2006.) sa 92 boda, GŠ Ivan Matečić Ronjgova iz Rijeke i Hrvatin Sofija (2007.) sa 91 bodom, Umjetnička škola Matko Brajša Rašana iz Labina.

U drugoj kategoriji su prve dvije nagrade osvojili sa istim brojem bodova 97, učenici Benčić Josip (2005), GŠ pri Osnovnoj školi V.Nazor iz Novalje i Tomašić Marko (2004) GŠ Ivan Matečić Ronjgova iz Rijeke. U trećoj kategoriji sa osvojenih 85 bodova Schubert Sara (2003) GŠ Ivan Matečić Ronjgova iz Rijeke osvojila je drugu nagradu. U četvrtoj kategoriji dva učenika osvojila su dvije druge nagrade: Varžić Nikola (2001) sa 85 bodova GŠ Franjo Kuhač iz Osijeka i Dmitrović Nicole sa 82 boda GŠ Ivan Matečić Ronjgova iz Rijeke.

U najstarijoj petoj kategoriji tri učenika srednjih glazbeni škola osvojila su prvu nagradu:

1. mjesto Stakić Tijana (1998) sa 94 boda, GŠ. Ivan Matečić Ronjgova iz Pule.

2. mjesto Doko Antonela (1999) sa 92 boda, GŠ. Ivan Matečić Ronjgova iz Rijeke.

3. mjesto Mudrinić Ivor (1998) sa 90 bodova, GŠ. Ivan Matečić Ronjgova iz Rijeke.

Na kraju natjecanja održan je koncert prvonagrađenih i svečana dodjela nagrada i diploma svim natjecateljima koje su podijelili članovi ocjenjivačkog suda, predsjednik gosp. Vladimir Babin prof. Muzičke akademije Zagreb odjel Rijeka, Jitka Flower Frankova prof. sa Konzervatorija Pardubice iz Češke i pročelnik odjela za klavir s Akademije za glazbu iz Ljubljane prof. Hinko Haas.

U završnom govoru predsjednik organizacijskog odbora Jadranski Akordi 2017. prof. Damir Milić zahvalio se svim natjecateljima, ocjenjivačkom sudu i sponzoru natjecanja Euro-Unitu, te tvrtki Yamaha na sudjelovanju i poželio da se iduće godine vidimo u Rijeci, europskom gradu kulture 2020 godine. Drago nam je da je Euro-Unit kao sponzor ustupio koncertni klavir Yamaha C7 i ovom prilikom podržao kvalitetno natjecanje i organizatore koji doprinose širenju glazbene kulture.