14. lipnja 2016.

Uspješno završen 30. Susret hrvatskih puhačkih orkestara

30. Susret hrvatskih puhačkih orkestara, središnja je manifestacija puhačkog amaterizma u Republici Hrvatskoj koja je biti održana u Novom Vinodolskom 11.-12. lipnja 2016. u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Grada Novog Vinodolskog i Centra za kulturu grada Novog Vinodolskog, HDS-ZAMP-a, TZ Grada Novog Vinodolskog i Jadran d.d. Crikvenica. Ekskluzivni sponzori Susreta i ove godine su tvrtke Euro-Unit d.o.o., Yamaha Music Europe i Lion Style.

Bogati koncertni program obuhvatio je više od 800 glazbenika, a odvijao se tijekom vikenda 11. i 12. lipnja u Domu kulture u Novom Vinodolskom. Ulaz je bio slobodan za sve slušatelje i ljubitelje puhačke glazbe.

Ovogodišnji program Susreta prezentirao je najuspješnije orkestre s održanih 10 županijskih smotri na kojima se natjecalo 54 orkestra i više od 1800 glazbenika, što svjedoči o bogatstvu puhačkog amaterizma u Hrvatskoj. Programske odrednice Susreta pripremila je stručna služba Hrvatskog sabora kulture u suradnji sa stručnim savjetom za puhačke orkestre HSK, Mladenom Tarbukom, Šimom Vulelijom i Mirom Saje tijekom 2015. godine.

30. Susret započeo je zajedničkim muziciranjem svih orkestara sudionika na Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom, dok su u svečanom otvorenju Susreta u Domu kulture sudjelovali Gradska glazba „Zvonimir“ iz Solina, Sopilaši KUD-a „Ilija Dorčić“ i pučki pjevači iz Novog Vinodolskog. Uslijedio je natjecateljski program u kojem su sudjelovali orkestri B i C kategorije programa koji dolaze iz Solina, Karlovca, Kašine, Virja, Preloga, Ogulina, Stnkova, Daruvara, Mosora, Krapine, Virovitice, Zagreba, Zaprešića, Kaštel Lukšića, Dekanovca, Tuhlja, Lepoglave i Zaboka. Na samom kraju dvodnevnog programa, kao gost Susreta nastupila je Godba Bohinj iz Slovenije. Usprkos kišnom vremenu, održani su i promenadni koncerti orkestara sudionika u Novom Vinodolskom i Selcu s revijalnim programom.

Zavidno visok nivo muziciranja orkestara na Susretu potvrdilo je Stručno povjerenstvo u sastavu Filip Pavišić (predsjednik), Ivan Josip Skender i Marin Zokić, koje je donijelo odluku o najuspješnijim orkestrima Susreta nagrađenima vrijednim instrumentima koje su osigurali ekskluzivni sponzori tvrtke Euro-Unit d.o.o, Yamaha Music Europe i Lion Style.

 

Nagrađeni su:

B KATEGORIJA

1. nagrada (Klarinet – Yamaha) i nastup na Razglednici 6 kulturno-umjetničkog amaterizma RH:

Hrvatsko glazbeno društvo „Biranj“, Kaštel Lukšić

Jurica Karuza, dirigent

2. nagrada (Truba – Yamaha):

Puhački orkestar „Lipa“, Tuhelj

Ivan Kšenek, dirigent

3. nagrada (Poklon paket Euro-Unit group):

Gradska glazba „Zvonimir“ Solin

Tonći Ćićerić, dirigent

 

C KATEGORIJA

1. nagrada (Klarinet – Yamaha):

Kulturno glazbeno društvo „Mosor“, Klis Kosa

Siniša Hrga, dirigent

2. nagrada (Truba – Yamaha):

Gradski puhački orkestar Krapina

Branko Cvrtila, dirigent

3. nagrada (Poklon paket Euro-Unit group):

Puhački orkestar DVD-a Stankovo

Dragutin Fabijanić, dirigent