14. lipnja 2021.

Uspješno održano 3. Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta

Muzička akademija je usprkos pandemiji ponovno bila domaćin 3. Međunarodnog saksofonističkog natjecanja Josip Nochta. Natjecanja se odvija svake tri godine u spomen na priznatog pedagoga Josipa Nochtu koji je uveo saksofon u zagrebačko visoko školstvo i odgojio prvu generaciju vrsnih saksofonista. Prva dva izdanja Nochte 2014. i 2017. godine obogatila su zagrebačku i hrvatsku kulturu visokim izvedbenim dosegom hrvatskih i inozemnih mladih saksofonista, a isto se dogodilo i u ovoj pandemijskoj godini.

Od 5. do 10. lipnja 2021. na pozornici koncertne dvorane Blagoje Bersa predstavilo se pedesetak natjecatelja iz cijeloga svijeta. Mladi su se glazbenici predstaviti žiriju kojeg su činili neki od vodećih saksofonista današnjice – Vincent David iz Francuske, Pawel Gusnar iz Poljske, Daniel Gauthier iz Njemačke, Miha Rogina iz Slovenije, Javier Valerio iz Kostarike te Saša Nestorović i Dragan Sremec iz Hrvatske.

Organizatore je osobito veselilo što su bili u mogućnosti otvoriti i treće izdanje Nochte za javnost – sve su etape bile otvorene za publiku.

Podršku je natjecanju dala i Zagrebačka filharmonija koja je u finalu 10. lipnja 2021. u 18.30 sati u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa, pod ravnanjem dirigenta Matije Fortune pratila četvero najboljih mladih saksofonista. Svi oni koji nisu bili u mogućnosti pratiti natjecanje, organizatori su se pobrinuli osigurati live prijenos koji je bio dostupan preko web stranice Natjecanja.

1. mjesto – Etienne Boussard, Francuska
2. mjesto – Marin Balssa, Francuska
3. mjesto – Oskar Rzazewski, Poljska
4. mjesto – Francisco Jesús Rusillo Márquez, Španjolska

Glazbeni partneri 3. Međunarodnog saksofonističkog natjecanja Josip Nochta, bili su Euro-Unit i Yamaha Music Europe.