19. travnja 2019.

Uspješno natjecanje Varaždin Woodwind & Brass 2019

Desetak dana, u razdoblju od 8. do 17. travnja 2019. godine u Glazbenoj školi u Varaždinu održano je 4. međunarodno puhačko natjecanje “Varaždin Woodwind & Brass” i “Woodwind & Brass Grand Prix”, a ako pretvorimo dane u sate, radi se o 130 sati kvalitetne glazbe koja se izvodila u Velikoj i Maloj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu.

U tom razdoblju 600 prijavljenih kandidata iz 9 zemalja: Hrvatska, Srbija, BiH, Slovenija, Italija, Austrija, Mađarska, Njemačka i Slovačka se prezentiralo u 10 disciplina: flauta, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, trombon, tuba i eufonij.

Ocjenjivački sud sastavljen od eminentnih stručnjaka i glazbenih pedagoga iz različitih zemalja svijeta imao je zahtjevan posao ocjenjivanja i odabira najboljih puhača.

Flauta:
Carlo Jans (Luksemburg)
Milena Lipovšek (Slovenija)
Marina Novak (Hrvatska)

Klarinet:
Tadej Kenig (Slovenija)
Gábor Varga (Mađarska)
Radovan Cavallin (Hrvatska / Španjolska)

Saksofon:
Miha Rogina (Slovenija)
Nikola Fabijanić (Hrvatska)
Jean-Yves Fourmeau (Francuska)

Oboa i fagot:
Branko Mihanović (Hrvatska)
Sanja Romić (Srbija)
Mykhaylo Kraynyk (Ukrajina/Hrvatska)

Truba:
Marin Zokić (Hrvatska)
Stanko Arnold (Slovenija)
Dario Teskera (Hrvatska)

Rog:
Boštjan Lipovšek (Slovenija)
Stanko Arnold (Slovenija)
Marin Zokić (Hrvatska)

Trombon, tuba i eufonij:
Dušan Kranjc (Slovenija)
Danijel Rajković (Hrvatska)
Adrian France (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Stefan Konzett – Grand Prix (Austrija)

Na Završnom koncertu i svečanoj dodjeli nagrada nastupili su: laureat natjecanja Jan Mojzeš na trubi iz Glazbenog učilišta Elly Baši iz Zagreba (Hrvatska), Matej Štih na trombonu iz Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane (Slovenija) – 3. nagrada, Iva Primorac na flauti iz Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska) – 2. nagrada te Katarina Slavkovska iz Janáčkova Akademie múzických umění iz Brna (Slovačka) – 1. nagrada.

Ovogodišnje 4. puhačko natjecanje “Varaždin Woodwind & Brass” sponzorski su pratili Euro-Unit i Yamaha Music Europe uz dodjelu nagrada: Yamaha klarinet YCL-255S, Yamaha truba YTR-2330 i Yamaha flauta YFL-212.