24. svibnja 2018.

Sretan rođendan Bob Dylan

Bob Dylan rođen je 24. svibnja 1941. godine u gradu Duluthu u Minnesoti, kao Robert Allen Zimmerman. Svjetsku slavu je stekao kao pjevač, skladatelj i pjesnik. Riječ je o jednom od najvećih kantautora 20. stoljeća i kultnoj ličnosti generacije 1960-ih godina. On je i prvi glazbenik koji je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Često je kroz svoju glazbu izražavao bunt protiv politike i društvenih dogmi, govorio o problemima religije i vjere općenito, i naravno pjevao o ljubavi. Ima široku stvaralački opus, a njegove najpoznatije pjesme su Blowin’ in The Wind, The Times They Are a-Changin’, Like a Rolling Stone, Just Like a Woman, All Along the Watchtower, Lay Lady Lay i mnoge druge.

Utjecaj Boba Dylana na rock glazbu, je izuzetno veliko. Jedan je od prvih glazbenika koji je inzistirao na kvaliteti tekstova pjesama, a njegovo je pjevanje odškrinulo vrata drugim pjevačima s manje atraktivnim glasom, npr. Lou Reedu iz The Velvet Underground. Jedan je od prvih koji je svirao folk rock (na što ga je potakla obrada njegove pjesme Mr Tambourine Man grupe The Byrds) te country rock i americanu (na albumima The Basement Tapes iz 1967./1975. godine, John Wesley Harding iz 1968. godine i Nashville Skyline iz 1969. godine). Vlasnik je prvog dvostrukog albuma u povijesti (Blonde on Blonde iz 1966. godine), a njegove su tada još neobjavljene snimke s grupom The Band razlog nastanka bootleg albuma The Great White Wonder (1969.), prvog bootlega u povijesti rock glazbe. Bob Dylan je poseban i jedinstven glazbenik i autor, a poznat je i po pseudonimima Elston Gunn, Blind Boy Grunt, Lucky Wilbury/Boo Wilbury, Elmer Johnson, Sergei Petrov, Jack Frost, Jack Fate, Willow Scarlet ili Robert Milkwood Thomas, a surađivao je s bendovima: The Band, Traveling Wilburys, Grateful Dead i Tom Petty & the Heartbreakers.

Svestran je glazbenik, svira gitaru, usnu harmoniku i klavir. U četrdeset i šest godina svojeg umjetničkog rada, otkako je objavio prvi album Bob Dylan (1962.) objavio je 44 albuma među kojima su najzapaženiji The Freewheelin’ Bob Dylan, Blonde on Blonde, Blood on the Tracks, Desire te noviji Love and Theft i Modern Times, do posljednjeg Triplicate iz 2017. godine. Još jedna posebnost s kojom se može pohvaliti je to što je osvojio je Nobelovu nagradu za književnost 2016. godine “za stvaranje novih poetskih izražaja unutar velike američke tradicije pjesama”, te tako postao jedini glazbenik kojemu je to uspjelo.

Upravo ga je zbog svoje svestranosti i utjecaja na glazbu, ove godine HOHNER angažirao u svoju kampanju “Play The Original” u promociji HOHNER usnih harmonika koje Dylan koristi već dugi niz godina. To je samo nastavak suradnje, jer su već surađivali s njim prilikom objavljivanja Bob Dylan Signature serije usne harmonike.

Danas je Bob Dylan navršio 77 godina. Želimo mu sretan rođendan i još mnogo albuma.