21. ožujka 2022.

Predstavljanje društveno odgovornog poslovanja za hrvatske i francuske učenike

Izuzetno nam je drago što je EURO-UNIT odabran za Erasmus + I Tekno Positiv projekt Ekonomske i trgovačke škola Čakovec u sklopu kojeg su u četvrtak 17. ožujka 2022. g. učenici i profesori škole Ogec Teilhard De Chardin iz Francuske sudjelovali u predstavljanju naše tvrtke s temom Društveno odgovorno poslovanje. Hrvatski i francuski učenici sudjelovali su na predavanju koje je na temu DOP-a održao direktor i vlasnik tvrtke g. Ivan Senčar. Cilj prezentacije i predavanja temeljilo se na primjeni Društveno odgovornog poslovanja u praksi, a koje EURO-UNIT primjenjuje još od 1995. godine za što smo 2009. i 2013. godine bili nagrađivani prestižnom nagradom Index DOP-a koju dodjeljuju Hrvatska Gospodarska Komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj.

O projektu:
Projekt I Tekno Positiv, ERASMUS +, ključna aktivnost 2: školska partnerstva. Za projekt su odobrena sredstva iz Agencija za mobilnost i programe EU. Projekt traje od 1.9. 2020. do 31. 8. 2023. godine. Nositelj projekta je škola Ogec Teilhard de Chardin, Saint Maur des Fossés, Francuska a partneri su Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, i Instituto Tecnico Statale per il Turismo, Rimini, Italija. U projekt je uključeno dvadesetak učenika iz svake škole. Cilj i namjena je razvijanje međukulturnih i profesionalnih kompetencija učenika te usvajanje znanja i stjecanje vještina vezanih uz područje društveno odgovornog poslovanja tvrtki kroz uspostavljanje suradnje s gospodarskim subjektima. Organiziraju se mobilnosti učenika i posjeti tvrtkama koje provode društveno odgovorno poslovanje. Nadalje, ciljevi projekta su razvoj uporabe engleskoga jezika u svakodnevnoj i poslovnoj komunikaciji i uporabe IKT-a, razvijanje osjećaja za inicijativu i poduzetništvu, poticanje timskog rada i suradničkog učenja i poticanje kreativnosti i kritičkog mišljenja. Krajnji produkt projekta je snimljeni video materijal o društveno odgovornom poslovanju.
Koordinatorica projekta: mr. Dunja Siročić, suradnici: Tatjana Frančić Mikulić, prof., Tanja Skoliber, prof. i Josip Posavec, prof.

Svoje utiske o posjetu opisale su učenice 2. ht razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Pavla Nađ i Zoe Rajher. Njihove ustiske donosimo u nastavku:

“Dana 17. ožujka 2022. dvadeset pet hrvatskih i francuskih studenata posjetilo je tvrtku Euro-Unit. Bio je to dio našeg Erasmus+ projekta “I Tekno Positiv” u kojem sudjeluju učenici Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, učenici škole Ogec Teilhard de Chardin iz Francuske i škole Instituto Tecnico Statale per il Turismo iz Italije. Glavni cilj našeg projekta je proučavanje društveno odgovornog poslovanja u tvrtkama. Mjesecima prije dolaska u Euro-Unit, naša učiteljica i koordinatorica projekta, gospođa Dunja Siročić, dala nam je zadatak da proučimo tvrtku, njenu osnovnu djelatnost i odnos prema društvenoj odgovornosti. Napravili smo prezentaciju o tvrtki i upoznali je s našim kolegama, francuskim studentima, koji su u našu školu došli u sklopu projekta međunarodne mobilnosti.

Bili smo uzbuđeni jer mnogi od nas vole glazbu, a neki sviraju glazbene instrumente. Znate kako kažu, prvi dojam je najvažniji. Kad smo kročili u zgradu sve je bilo puno zelenog bilja i bilo je lijepo uređeno. Dok smo hodali, sve je bilo čisto i dobro uređeno. Posebno nam se svidjela prezentacija gospodina Ivana Senčara. Nije bilo dosadno, pomogao nam je da bolje shvatimo kako se u toj tvrtki provodi društveno odgovorno poslovanje. Kad smo šetali trgovinom, vidjeli smo raznolikost brendova, primjerice Yamaha, Ortega Guitars,  Ivan’s guitar, Fender, PRS Guitars i mnoge druge. Sve u trgovini je bilo vrlo dobro organizirano. Sve je bilo jako zanimljivo, ali najviše kako brinu o prirodi i svojem parku prirode. Jako smo tužni što nismo otišli u Euro-Unitov park prirode. Zaključno, gospodin Ivan Senčar nas je motivirao da više brinemo o prirodi.”

Aplauz oduševljenja sudionika, a posebice usmene pohvale od strane francuskih i hrvatskih profesora i studenata pokazuje da primjer dobre prakse tvrtke EURO-UNIT u primjeni DOP-a naprosto nema alternative.

Tvrtka EURO-UNIT uz pomoć partnera Yamaha i Ortega Guitars prigodnim poklonima darovala je sve sudionike. U vjeri da će naš primjer iz dobre prakse u primjeni društveno odgovornog poslovanja biti mladim studentima dobar motiv vjerovanja da je društveno odgovorno poslovanje jedina opcija za održivost u globalnom smislu.

Iskreno se nadamo da su ključne rečenice predavača ostale u vama:

„Samo zadovoljan zaposlenik može dati svoj maksimum” – „Samo korektan odnos može biti garancija dugoročne suradnje” – „Zadovoljan kupac je jedino mjerilo uspjeha i kvalitete” – „Vrijediš toliko koliko si spreman pomoći” – „Život u skladu s prirodom jedina je opcija održivosti naše planete”. – CEO Ivan Senčar.

Dodatne informacije o međunarodnom projektu i aktivnostima učenika možete pogledati na linkovima: eMedjimurje i Facebook – Ekonomska i trgovačka škola Čakovec.