13. kolovoza 2022.

Od Varaždina do Japana, glazba ne poznaje granice

Glazba je univerzalni jezik. Upravo to potvrđuje osvrt renomiranog japanskog pijanističkog časopisa Chopin u njihovom najnovijem broju (no.463) za kolovoz 2022.

Japanski časopis Chopin prati pijanistička natjecanja diljem svijeta, pa je njihova predstavnica Akemi Alink iz AAF (Alink-Argerich Foundation) u svibnju ove godine bila gost Međunarodnog natjecanja pijanista – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix u Varaždinu, a ujedno i član žirija. Njezino oduševljenje organizacijom samog događanja u glazbenoj školi u Varaždinu i natjecanjem Jurica Murai te nastupima mladih pijanista, rezultiralo je opširnim tekstom na dvije stane u toj prestižnoj publikaciji uz spomen Varaždinskih baroknih večeri, arhitekture Starog grada i barokne palače Erdödy-Patačić iz 18. stoljeća u kojoj je smještena glazbena škola.

Uz pozitivne tonove o natjecanju i organizaciji, to je ujedno odlična promocija Hrvatske u Japanu, grada Varaždina i glazbene škole u Varaždinu koja se uspješno pozicionirala uz bok najpoznatijim glazbenim školama u svijetu. Osim pozitivnog osvrta u časopisu Chopin, valja istaknuti da bi njihov osvrt na Varaždin mogao potaknuti njihove vjerne japanske čitatelje da u dogledno vrijeme posjete Varaždin i ostatak Hrvatske. Možemo reći da glazba spaja ljudi, a u ovom slučaju može potaknuti i turizam. Tako smo svi na dobitku, a Memorijal Jurica Murai će i nadalje promovirati pijaniste, kvalitetnu glazbenu edukaciju u Varaždinu i Hrvatsku kao prekrasnu turističku destinaciju.

Izuzetno nam je drago što je EURO-UNIT s partnerom Yamaha Music Europe dugogodišnji sponzor “Međunarodnog natjecanja pijanista – Memorijal Jurica Murai” i prijatelj glazbene škole Varaždin. Naš koncertni klavir YAMAHA CFX već godinama krasi ovo natjecanje i doprinosi što kvalitetnijim izvedbama mladih pijanista. Ovo je jedna lijepa i pozitivna reklama za sve nas i veseli nas da smo i mi doprinijeli glazbenoj atmosferi koja se čuje čak do dalekog Japana.