25. travnja 2024.

Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix

Glazbena škola u Varaždinu organizator je Međunarodnog natjecanja pijanista – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix. Međunarodno natjecanje pijanista podijeljeno je u dva dijela koja imenom hrvatskog pijanista, akademika Jurice Muraia i imenom organizatora, Glazbene škole u Varaždinu, čine jednu cjelinu.

Šesto izdanje Memorijala Jurica Murai i Murai Grand Prix održalo se od 18. do 23. travnja 2024. godine.

Natjecanje se tradicionalno održava u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište Škole. Škola sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina. Međunarodna natjecanja Glazbene škole u Varaždinu predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske. Natjecanje je osnovano 2015. godine, i sada se održava bijenalno. Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, promicanja međunarodne kulturne suradnje, kako bi potaknula zanimanje za klavir i glazbu općenito te pružila platformu za predstavljanje izvanrednih pijanista iz cijelog svijeta. S izrazito visokom kvalitetom organizacije, sve većim brojem sudionika svake godine i međunarodnim izborom članova žirija, Natjecanje je postalo privlačno za brojne natjecatelje širom svijeta, steklo je velik ugled i postalo članom Alink-Argerich fondacije.

Memorijal Jurica Murai namijenjen je mladim pijanistima do 19 godina starosti. Natjecatelji se natječu u šest kategorija koje se određuju prema starosti kandidata na dan početka natjecanja. Murai Grand Prix ( Velika nagrada Murai ) natjecanje je namijenjeno pijanistima, umjetnicima od 17 do 32 godine starosti. Natjecatelji se natječu u jedinstvenoj kategoriji. Dob natjecatelja, 17 do 32 godine, određuje se prema starosti kandidata na dan početka natjecanja. Natjecanje u ovoj kategoriji se odvija u dvije etape.

Broj sudionika svake je godine veći, potvrđujući tako važnost ovog natjecanja. Natjecatelji iz Japana, Italije, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Costa Rice, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Turske, Bugarske, Poljske, Ruske Federacije, Ukrajine, Vijetnama, Južne Koreje, Azerbajdžana i Hrvatske, samo su neki od mnogih koji su do sada sudjelovali na Natjecanju.

U utorak 23. travnja 2024. održan je završni koncert Međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix te svečana podjela nagrada pobjednicima natjecanja. za sve koji su propustili koncert možete ga pogledati OVDJE na službenoj YouTube stranici Glazbene škole u Varaždinu.

Euro-Unit i Yamaha su tradicionalni glazbeni sponzori natjecanje, pa je i ove godine Euro-Unit za ovaj vrhunski glazbeni doživljaj ustupio koncertni klavir Yamaha CFX.