24. lipnja 2024.

Matej Meštrović i La Scala izveli “Četiri godišnja doba” na Melodijama Jadrana

U sklopu posebnog izdanja Melodija Jadrana, večeri klasične glazbe – “Melodije Classic”,  hrvatski pijanist i skladatelj Matej Meštrović i gudači čuvene milanske La Scale izveli su remek djelo “Četiri godišnja doba” baroknog virtuoza Antonija Vivaldija u aranžmanu Mateja Meštrovića, a pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića. Gudači La Scale po prvi put su došli u Split, a tim povodom Melodije Jadrana su se nakratko preselile u Meštrovićeve Crikvine – Kaštilac.

“Ovo je bilo potpuno senzacionalno, veličanstveno, čudesno. Zahvalan sam orkestru i publici na ovako sjajnim reakcijama. Posebno sam sretan jer smo Runjićevog “Galeba” uspjeli uklopiti u “Četiri godišnja doba” baš ovdje u Splitu, na Melodijama Jadrana i dodirnuti i svojevrsnu himnu Splita i Dalmacije”, rekao je Matej Meštrović netom nakon izvedbe.

Koncert je obilježila vrhunska tehnika i pun zvuk orkestra, koji je prvi put nastupao u ovome prostoru.

“Prije 15 godina prvi sam put došao u Split i zaljubio se u ovaj grad, a večeras mi je bila iznimna čast izvoditi Vivaldija u Meštrovićevom aranžmanu. Muzicirati s Meštrovićem istinska je radost, riječ je o velikom glazbeniku i sjajnom čovjeku koji ima sve kvalitete vrhunskog glazbenika današnjice.”, rekao je Davide Alogna, solist La Scale.

“Izuzetno je zadovoljstvo surađivati s vrhunskim glazbenicima La Scale, koji su se oduševili spojem talijanskog virtuoza Antonija Vivaldija i aranžmana Mateja Meštrovića, koji je u Četiri godišnja doba ubacio i poznatu sekvencu iz pjesme “Galeb i ja”. To je bio posebni dodatak koji je oduševio domaću publiku”, rekao je maestro Miran Vaupotić.

Bila je to večer za pamćenje, i posebno se veselimo budućim projektima, jer suradnja tvrtke Euro-Unit i našeg vrhunskog pijaniste i skladatelja Mateja Meštrovića traje već godinama. U zajedničkoj suradnji, Euro-Unit i Yamaha Music Europe bili su glazbeni sponzori Melodija Jadrana, a posebno večeri klasične glazbe – “Melodije Classic” na kojoj je nastupio Matej Meštrović na koncertnom klaviru Yamaha C7.

Na kraju večeri, Matej Meštrović je održao kratki govor zahvalivši svojim pokroviteljima, među kojima je bio i Euro-Unit.

U nastavku možete pogledati atmosferu druge večeri Melodija Jadrana. Fotografije: Saša Stojanović, Ivana Ivanović, Jadran Babić.