2. srpnja 2024.

Liburnia Jazz Festival 2024. i promocija Yamaha Rivage PM7 konzole

Međunarodni Liburnia Jazz Festival u Lovranu u Opatiji ima tradiciju još od 2001. godine. Program koji Liburnia Jazz Festival nudi publici pomno je biran i može zadovoljiti i najzahtjevniju publiku najzagriženijih ljubitelja jazza, ali i oduševiti i “preobratiti” do tada nesklonog slušatelja. Cilj je približiti jazz publici i publiku približiti jazz-u.

Ovogodišnji Liburnia Jazz Festival traje od 05. do 07. srpnja i Opatija opet postaje jazz pozornica. U tri dana u Opatiji će se svirati jazz “od jutra do sutra”, na moru i kopnu, od Ljetne pozornice do povijesnih terasa hotela, na brodu, gradskoj šetnici, ulicama, paviljonima.

EURO-UNIT i Yamaha su glazbeni sponzori festivala, a poseban naglasak na zajedničku suradnju s organizatorima Liburnia Jazz Festivala bit će u subotu 6. srpnja u 21:30 sati na Ljetnoj pozornici na koncertu Richard Galliano New York Trio. Koncert će ujedno biti i live promocija prestižne Yamaha Rivage PM7 konzole, a za vrhunski zvuk i doživljaj pobrinut će te tehničko osoblje Euro-Unita i Remi Bourcereau ton majstor Richard Galliano New York Tria.

Richard Galliano je legendarni francuski glazbenik, idol svakog harmonikaša, čovjek kojemu je sam Astor Piazzola dao u zadatak da stvori francuski “Novi musette”, kao što je i on stvorio argentinski “Novi tango”. Karijeru i glazbu Richarda Galliana duboko je obilježio njegov susret s Astorom Piazzollom koji je rezultirao dubokim i iskrenim prijateljstvom. Od tada je Galliano svirao s najznačajnijim jazz glazbenicima. Chet Baker, Ron Carter, Joe Zawinul, Toots Thielemans, Wynton Marsalis, Charlie Haden, Gary Burton, Michel Portal, Biréli Lagrène, Jan Garbarek, Michel Petrucciani…, opisivali su njegov stil posebnim, izrazito kantabilnim, introspektivnim i zarazno liričnim, prozivajući ga “pjesnikom harmonike”.

Galliano se također isticao svojom izražajnom svestranošću, stekavši jednako solidnu reputaciju i na klasičnom području (on je jedini harmonikaš koji ima ugovor s Deutsche Grammophonom) i na polju francuske šansone (sa Sergeom Reggianijem, Claudeom Nougarom, Juliette Greco, Charlesom Aznavour, Serge Gainsbourg…), ostvarujući i ‘egzotične’ suradnje s Bobbyjem McFerrinom i Gilbertom Gilom.

Najavljujući koncert na Liburnia Jazz Festivalu, Galliano je rekao: “U društvu Sébastiena Giniauxa (gitara i violončelo) i Diega Imberta (kontrabas), pristupit ćemo repertoaru New Tanga i New Musetta jazzistički, svirajući svaki koncert na potpuno slobodan način, ponekad daleko od partiture ali nikad daleko od duše skladatelja.”