21. lipnja 2019.

Euro-Unit-u posebno priznanje HTUP-a

Hrvatsko-turska udruga prijateljstva ove godine slavi 25 godina uspješnoga rada na zbližavanju dvaju naroda i dviju zemalja kroz različite programe kulturne, umjetničke, obrazovne, gospodarske i mnogih drugih tipova suradnje. Čitava je godina u znaku toga jubileja koji se obilježava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. U ovih 25 godina Hrvatsko-turska udruga prijateljstva izrasla je u jedno od najaktivnijih društava međunarodnog prijateljstva u Hrvatskoj. Na tom uspješnom putu svojom potporom i suradnjom pomogli su mnogi pojedinci i institucije. Hrvatsko-turska udruga prijateljstva je odlučila svima njima, kao i brojnim članovima i aktivistima uručiti posebna priznanja HTUP-a.

Izvršni odbor HTUP-a donio je odluku kojom se za osobitu potporu rada Udruzi kao i doprinos razvoju hrvatsko-turskih odnosa dodjeljuje jubilarno priznanje HTUP-a tvrtki Euro-Unit. Priznanja su bila uručena na svečanosti povodom 25. obljetnice osnutka Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, 11. lipnja 2019. godine u Jazz Klubu Kontesa u Zagrebu u nazočnosti Nj.E. Babura Hizlana, veleposlanika Republike Turske u Hrvatskoj. Tom prigodom upriličen je i koncert trija Orient Expresto (Matej Meštrović i Kristina Bjelopavlović Cesar – klavir i Borna Šercar – udaraljke).

Izuzetno smo ponosni na ovo priznanje koje se odnosi na našu pomoć oko projekta “Glazbeni mostovi / Müzik köprüleri” koji se na jesen 2017. godine snimao u Čakovcu, u središtu tvrtke Euro-Unit. Dva pijanista, maestro Ivan Horvatić iz Züricha i maestro Hakan Ali Toker iz Istanbula odabrali su i izveli 11 klavirskih kompozicija iz hrvatske i turske glazbene baštine, a sve je to budno pratio glazbeni producent projekta, istaknuti hrvatski pijanista i skladatelj te naš dragi prijatelj Matej Meštrović. Maestro Horvatić je izvodio turske, a maestro Toker hrvatske kompozicije, a dvije kompozicije su bile izvedene četveroručno. CD je dovršen tijekom listopada 2017. u Zagrebu, a dvama koncertima je bio predstavljen hrvatskoj i turskoj javnosti. Prvo predstavljanje bilo je upriličeno u čast Dana Republike Turske, u organizaciji Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu početkom studenoga 2017., a drugo, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ankari, sredinom studenoga 2017.

Ovaj CD ostaje kao trajni spomen na obljetnicu međusobnoga priznanja i uspostave diplomatskih odnosa, a Euro-Unit je dobio tu čast i s ponosom prihvatio sponzorstvo ovog međunarodnog glazbenog projekta, ustupivši savršeni prostor i ambijent za snimanje uz koncertni klavir Bösendorfer Standard 225.

Hvala još jednom Hrvatsko-turskoj udruzi prijateljstva na dodjeli jubilarnog priznanja.