11. studenoga 2009.

Euro-Unit primio nagradu Indeks DOP-a za 2009.

Suvremeni poslovni svijet sve više prepoznaje važnost društveno odgovornog poslovanja (DOP) za postizanje održivog razvoja o čemu svjedoči niz globalnih inicijativa poduzetih upravo u tu svrhu. Uspješnost poduzeća ne mjeri se više samo putem ostvarenja maksimalnih profita, već prije svega uravnoteženim upravljanjem ključnim pitanjima za poduzeće, društvo i okoliš u dijalogu sa svim interesno-utjecajnim skupinama ili zainteresiranim stranama.

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj uz podršku Ureda UNDP-a u Hrvatskoj i AED-a pokrenuli su projekt izrade metodologije za ocjenjivanje dobrovoljnih društveno odgovornih praksi hrvatskih poduzeća koja je dobila ime Indeks DOP-a. Indeks DOP-a razvila je skupina hrvatskih stručnjaka, a rađena je po uzoru na slične metodologije, posebno Business in the Community CR Indeks. Cilj metodologije je omogućiti hrvatskim poduzećima objektivnu procjenu svojih društveno odgovornih praksi i usporedbu s praksama drugih. Metodologija, obuhvaća kriterije u šest osnovnih područja: ekonomska održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju, radna okolina, zaštita okoliša, tržišni odnosi i odnosi s zajednicom.

Ove je godine na adrese 1450 poslovnih subjekata poslana pozivnica za sudjelovanje u natječaju. Pozivu su se odazvale 42 tvrtke. Interesantan je podatak da prijavljene tvrtke ispunjavaju sve kriterije za Zlatnu kuni HGK-a što svakako govori o visokoj razini kriterija koje tvrtke moraju ispuniti da bi sudjelovale u natječaju.

Nagrade „Indeks DOP-a“ dodijeljene su u tri kategorije, za male, srednje i velike tvrtke. Nagradu za male tvrtke dodijelila je Jasminka Trzun, potpredsjednica za pravne poslove i unutarnji ustroj HGK, a primili su je Ivan Senčar, direktor Euro-Unita d.o.o., direktorica Hauska & Partner d.o.o. Daria Mateljak Bartulin te predsjednik uprave Oikona d.o.o. Dalibor Hatić.

U kategoriji srednje tvrtke nagrade je dodijelila ravnateljica HR PSOR-a Mirjana Matešić, a primili su je glavni direktor Hartmanna d.o.o. Boris Garaj, član uprave Končara – Instituta za elektrotehniku d.d. dr. Miroslav Poljak te potpredsjednik uprave Atlantic grupe za sektor zdravlje i njega – Neva d.o.o. Tomislav Matusinović.

U kategoriji velikih tvrtki nagradu „Indeks DOP-a“ dodijelila je Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK, a primili su je član uprave i direktor Strateškog planiranja Cemexa Hrvatske d.d. Goran Lončar, predsjednica uprave Ericssona Nikole Tesle d.d. mr. Gordana Kovačević te direktor industrijske ekologije i član uprave društva Holcima (Hrvatska) d.o.o. Žarko Horvat.

Nagrada, Indeks DOP-a za 2009. ponovna je potvrda dosljednosti Euro-Unitove poslovne politike koja je jednostavna i nepromjenjiva od samih početaka koji sežu u davnu 1990. godinu. Konstantno praćenje i podizanje nivoa kvalitete roba i usluga, edukacija djelatnika, aktivno sudjelovanje u radu lokalne zajednice, zaštita okoliša i zadovoljstvo kupaca. Ovakva je poslovna politika prepoznata od strane naših mnogobrojnih poslovnih partnera, raznih domaćih i svjetskih organizacija i što je najvažnije njoj vjeruje veliki broj naših zadovoljnih maloprodajnih kupaca i korisnika naših usluga.

Nakon svečane ceremonije dodijele nagrada u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore slijedila je prezentacija projekta DOP-a. Program se tada nastavio panelom: Perspektiva društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj koji se pretvorio u interesantnu i živu raspravu koju su prisutni novinari ustvrdili da bi se trebala voditi i na nekim drugim instancama. Sudionici panela su bili: dr.sc. Nenad Starc – Ekonomski institut Zagreb, g. Žarko Horvat – direktor industrijske ekologije i član Uprave društva, g. Ivan Tomac – potpredsjednik SSSH te Krešimir Sočković – novinar.

Društveno odgovorno poslovanje je svakako jedan od najvažnijih uvjeta za napredak društva u cjelini, poboljšanje kvalitete života kako zaposlenika tako i šire društvene zajednice, a u Euro-Unitu ono je utkano u same temelje tvrtke.