7. svibnja 2014.

Eat Suite promoviran u Kazalištu Komedija

Koncertna promocija CDa “Eat Suite” izdanju Karpo Media i dokumentarnog filma “Sudar u dvorcu” redatelja Arsena Oremovića u produkciji Interfilma i Karpo Media održana je u Gradskom kazalištu Komedija u ponedjeljak 5.5. u 20:00h. Nakon filma Sudar Percussion i Matej Meštrović live izvedbom počastili su prisutne nekim od svojih glazbenih jela sa novog CD-a „Eat Suite“. U knjižici CD-a Dubravko Jagatić piše: “Udaraljke, koje polako zauzimaju sve značajnije mjesto u izvedbama svih žanrova glazbe a kojima Goran Gorše, Filip Merčep, Nicolas Sinković, Josip Blašković i Luka Pešutić barataju kao priborom za jelo, inspirirale su skladatelja Mateja Meštrovića da sklada zajednička dijela tvoreći na ovom albumu gotovo nepoznat glazbeni pravac.

Vibraphone, Darabuka, Marimbaphone, Glockenspiel,  Xylophone, Tubular Bells, Percussion, Tambura… u rukama navedenih članova Sudara, sudarili su se sa Meštrovićem koji je na ovom albumu spojio nespojivo. Fuzija svih mogućih glazbenih žanrova, objedinjenih u nevjerojatno pitku cjelinu. Cjelinu u kojoj se može prepoznati skladateljski genij legendarnih skladatelja klasične glazbe kroz povijest ali uz neskriveni utjecaj punka, break beata i popularne glazbe bez koje je soundtrack današnjeg života nezamisliv. Taj glazbeni cirkus, skladateljski megalopolis, nudi jedan potpuno novi glazbeni doživljaj koji će vas istodobno uzbuditi i opustiti, no prije svega odvesti na neizvjesno ali nezaboravno putovanje.

Ovaj nesvakidašnji ‘Sudar titana’ na albumu ‘Eat Suite’ jedinstveno je glazbeno ostvarenje koje je nemoguće opisati dok je doživljaj svih tih ‘Barbecua’, Baklave Dancea’, ‘Paprikasha’, ‘Sarme, sarme’ i ostalih skladbi inspiriranih jelima, priča za sebe. Matej Meštrović,  taj izuzetno nadareni pijanist, skladatelj, umjetnik… upoznavši se sa ovom nevjerojatnom ekipom iz grada Samobora, kao da je otkrio svoju novu strast te svojim klavirskim dionicama začinio ovaj glazbeni menu, stvarajući jedinstven i fenomenalan spoj zvukova udaraljki i klavira. Uzme li se još u obzir činjenica da je album u cijelosti snimljen u dvorcu Sveti Križ Začretje te da su posebnu pažnju posvetili akustici svakog pojedinog instrumenta kao o kompletne zvučne slike, onda vam ne preostaje ništa drugo već da kušate ovaj specijalitet Sudar Percussiona i Mateja Maštorovića. Bon appétit & bon voyage!“

Upravo tu i počinje suradnja tvrtke Euro-Unit i ovih vrhunskih glazbenika na ovom izvanrednom projektu te se i dalje nastavlja. Euro-Unit je za potrebe ovog projekta ustupio glazbene instrumente i opremu kako bi njihova glazba imala nabolji mogući zvuk u što su se uvjerili svi koji su imali prilike čuti njihov prvijenac.

Puno truda uloženo je u taj CD od trenutka kada je Matej skladao ta djela, do trenutka kada je producent Branimir Mihaljević natjerao „dvorac da svira“ snimajući prirodne jeke dvorca pa sve do samog finiša CD-a Franka Arkwrighta u legendarnom londonskom Abbey Road studiju, i nezahvalno je riječima opisivati glazbu, no nekim svjetskim kolegama do čijeg mišljenja nam je izuzetno stalo pustili smo nekoliko skladbi i evo što su rekli:

Johan Svitzer:

“Congratulations on your recording, which have been very successfully. I think you have done a great piece, which is groovy and fun to perform”

Ney Rosauro:

Congratulations Goran and Matej. Excellent piece. It sounds like an entire orchestra and the performance is captivating and has a great energy. It has a potential to become a big percussion ensemble hit, and I hope it will be so. Glad to hear new repertory like this.

Jeff Sass: 

That piece is quite an accomplishment! There is a ton going on in there, and sounds great too. Congratulations!