15. lipnja 2015.

90 godina kompanije Keilwerth Saxophone

1925. osnovana je kompanija Keilwerth Saxophone. Kvaliteta izrade bila je tolika da su do 1930-te bili u mogućnosti izgraditi novu tvornicu i dom u Graslitzu. Unatoč svjetskoj ekonomskoj krizi, Keilwerth se nastavljao širiti.

STRAST

Ispreplitanje kultura koje su srce jazz glazbe, očito je u zvuku koji stvaraju Keilwerth saksofoni. Opsegom ekspresije od toplih i mekih tonova do najviših i prodornih nota, sva energija generacija utjecajnih glazbenika izlazi na površinu.

Iako osnovan i razvijen od strane glazbenika u koncertnim dvoranama Europe, Keilwerth saksofon je isplivao na tržište na Svjetskoj tržnici, krajem 20. St., najviše zaslugom američkih jazz glazbenika koji su prihvatili brend jer im je davao slobodu u kreiranju svog vlastitog zvuka. Tijekom godina, glazbenici su se u svim žanrovima glazbe oslanjali na Keilwerth saksofone i njihov odvažan i prepoznatljiv zvuk, trajnost te dosljednu izvedbu.

Snažan utjecaj umjetnika poput Davea Liebmana, Jamesa Moodyja, Nicka Brignola, Ernieja Wattsa, Kirka Whaluma i mnogih drugih, osvjestio je svijet o „Keilwerth zvuku“ koji nastavlja dopirati do glazbenika širom svijeta. Julius Keilwerth je uvijek bio blizak jazz glazbenicima te ih je stalno uključivao u istraživanja i razvijanje branda čime je poboljšao i proširio svoju ponudu cijelog raspona saksofona, od soprana do basa.

1938. Julius Keilwerth tvornica je najveći proizvođač saksofona u Njemačkoj, zapošljava 150 radnika i izvozi 2024 saksofona u 22 zemlje

1946. Julius Keilwerth se s obitelji preselio u Nauheim, u Njemačkoj. Nova Keilwerth tvrtka je registrirana 19. Siječnja 1947. g. Dvije godine kasnije, nove radionice i njihov dom su bili izgrađeni. Oko 80 ljudi, većinom stari zaposlenici iz Graslitza, radili su u novom postrojenju. Proizvodili su saksofone, trube, trombone i popravljali sve puhačke instrumente.

1962. Osnivač Julius Keilwerth umire u dobi od 68 godina. Tvrtku je preuzeo njegov sin Josef koji je završio studij na glazbenom učilištu u Graslitzu te je savladao vještinu izrade puhačkih instrumenata u očevoj tvornici.

1965. Počinje suradnja između Keilwerth tvornice i Herb Couf. Herb i Josef Keilwerth potpisali su ugovor koji je trajao do 1987. g. Po kojem je Keilwerth proizvodio saksofone za Herb, specifično dizajnirane za američko tržište. Bili su znani kao H. Couf Superba I, Superba II i Royalist. Kroz nekoliko godina, Keilwerth je bio priznat među glazbenicima kao jedan od najboljih saksofona. Svoj su pedeset tisućiti saksofon prodali 1965. godine. Do 1970. g., tvrtka se počela fokusirati na proizvodnju isključivo saksofona.

1982. Preminuo je Josef Keilwerth. Njegova kćer Christa i najstariji unuk Gerhard preuzeli su posao. Drugi sin, Jochen, pridružio se tvrtci nakon završenog studija poslovne administracije.

1989. Keilwerth postaje divizijom Boosey & Hawkes Grupe, a zapošljava 40 ljudi. Dva sina, Gerhard i Jochen, u to vrijeme još uvijek rade za tvrtku. Te godine, predstavili su tržištu SX90R model saksofona koj se još uvijek smatra jednim od najboljih saksofona ikad proizvedenih, a često ga zovu i ubojicom Selmera.

1996. Keilwerth SX90R Tenor Saxophone  primio je prvu nagradu od čitatelja najvećeg njemačkog glazbenog časopisa FACHBLATT za „najvoljeniji drveni puhački instrument“.

Nedavno je njemačka saksofonistica Angela Puxi, snimila na SX90R saksofonu sjajnu obradu Dvornikove pjesme ”PELIN I MED”

1997. Debi Keilwerth saksofonskog odjela na IAJE konferenciji (International Association of Jazz Educators) u Atlanti, Georgia.

Odjel sačinjavaju neki od najboljih svjetskih saksofonista kao što su:

Mike Smith (Američki jazz saksofonist. Svirao sa legendama kao što su Tony Benett, Frank Sinatra, Budy Rich itd.), Dave Liebman (2010. primio životnu NEA JAZZ MAster nagradu za životno postignuće. Svirao s velikanima jazza kao što su Chick Korea, Miles Davis itd.), Ernie Watts (Jedan od najvećih jazz saksofonista koj je svirao sa Charlie Hadenom, marvin Gayeom, Rolling Stonesima…, dobitnik Grammya), James Moody (legendarni jazz saksofonist. Svirao je sa velikanima jazza kao što su legendarni Dizzy Gillespie, Count Basie itd.) i Nick Brignol.

2003. Keilwerth postaje dijelom The Music Group, zajedno s ostalim značajnim brendovima Buffet Crampon, Besson i Schreiber.

Cijeli raspon saksofona od soprana do baritona, razvija se i sastavlja u Nauheimu i Markneukirchenu uz suradnju poznatih međunarodnih jazz umjetnika.

2010. Buffet Group stječe Keilwerth brend i tvornicu u Markneukirchenu. Suradnja dviju tvrtki osigurava produktivnu i uspješnu budućnost za brend u 21. st.

Keilwerth MKX Izvor: http://www.kesslermusic.com2013. Lansiranje MKX serije. Julius Keilwerth MKX serija, označava pomak u evoluciji saksofona ovog povijesnog brenda.

Spajanjem tonalnih karakteristika legendarnog SX90 s fizičkim karakteristikama koje podsjećaju na vintage saksofone, MKX Serija omogućava sviraču najbolje od oba svijeta; moderan zvuk s vintage osjećajem.

2015. Brend slavi svoju 90. godišnjicu po cijelome svijetu uz najbolje glazbenike i prijatelje.

Keilwerth saksofone u Hrvatskoj možete isprobati i kupiti u Eurounit music shopovima, ali dobro pazite, jer kad jednom probate Keilwerth, nećete više moći svirati niti na jednom drugom saksofonu.

Za kraj, uživajte u snimci Ernie Wattsa i jazz orkestra HRT-a.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/_IHEfhMvfuk” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>