27. veljače 2018.

9. Međunarodno natjecanje Poreč Fest 2018.

Umjetnička škola Poreč već deveti put organizira međunarodno gitarističko i violinističkog natjecanja Poreč Fest. Natjecanje je to koje okuplja vrhunske mlade glazbenike i profesionalce. Ove se godine natjecanje održava u dva dijela: natjecanje za solo gitaru i komorne sastave koje se održalo od 23. do 25. veljače 2018. godine i od 13. do 15. travnja 2018. godine kada će se održati natjecanje za solo violinu i komorne sastave.

Uspješni prvi dio natjecanja za solo gitaru i komorne sastave održao se u Koncertnoj dvorani Umjetničke škole Poreč i Kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Poreč u 6 kategorija za gitariste i u 3 kategorije za komorne sastave. Ove je godine disciplina solista proširena s kategorijom “no age limit” u kojoj su se profesionalni gitaristi natjecali u dvije etape.

I ove je godine natjecanje okupilo mnoštvo natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke, a respektabilni međunarodni ocjenjivački sud u sastavu: Xhevdet Sahatxhija (Hrvatska), Antonio Fruscella (Italija), Alejandro Córdova (Mexico), Krešimir Bedek (Hrvatska) i Saša Dejanović (Hrvatska), imao je zahtjevan posao.

Osim respektabilnog i poznatog međunarodnog natjecanja, Poreč Fest je jedinstvena promidžba grada Poreča, Istre i Hrvatske i obogaćuje kulturni život grada u mirnijim mjesecima. Euro-Unit je sa svojim partnerima Savarez i Corelli sponzorirao natjecanje i prepoznao značenje događaja kao i ulaganja u mlade i perspektivne glazbenike.

Pobjednici u svih šest solo kategorija su Marin Štefanac, Lucija Vudrag, Danica Škreblin, Vanesa Iličić, Lucija Štivčević i Yuki Saito.

Poreč uskoro očekuje i drugi dio natjecanja za solo violinu i komorne sastave, od 13. do 15. travnja 2018. godine, a Euro-Unit i partneri će sponzorirati i taj dio natjecanja.