27. rujna 2017.

42. izdanje festivala Samoborska glazbena jesen

Samoborska glazbena jesen već desetljećima promiče glazbu vrhunskih svjetskih i hrvatskih umjetnika, s posebnom pozornošću na mlade glazbenike i opus hrvatskih skladatelja. I ove godine festival s radošću nastavlja tim smjerom.

Nastupi vrhunskih glazbenika

Od 29. rujna do 8. listopada 2017. u Samoboru će biti održano niz koncerata, a na svečanom otvorenju nastupit će proslavljena pijanistica Martina Filjak. Festival potiče suradnju vrhunskih glazbenika, a ta ideja bit će realizirana u srijedu i četvrtak, 4. i 5. listopada, kada nastupaju Borivoj Martinić-Jerčić (violina), Gernoth Süßmuth (violina), Aleksandar Milošev (viola), Jelena Očić (violončelo), Monika Leskovar (violončelo), Jose Gallardo (klavir), Martina Filjak (klavir), Petrit Ceku (gitara) i Mihael Paar (klarinet). U programu posebno mjesto zauzima i koncert Simfonijskog orkestra HRT-a kojeg vodi violončelista i dirigent Enrico Dindo. Na završnom koncertu, 8. listopada, publici će se predstaviti Vokalni ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl.

Uz izvođače, festival je pozornost usmjerio i prema skladateljima organiziravši natjecanje New Note. Tako će 7. listopada, nakon dodjele nagrade, Zagrebački solisti praizvesti prvonagrađenu skladbu sa 6. međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note Croatia 2017. Riječ je o skladbi “Water Rituals” koju je napisao talijanski skladatelj Andrea Portera.

Tijekom Samoborske glazbene jeseni bit će održano i 14. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. Stručnom povjerenstvu i publici predstavit će se 6 solista u borbi za dvije nagrade – za ukupni umjetnički dojam te najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora. Pobjednici prošlogodišnjeg natjecanja Kvartet saksofona Ardemus i Cantus Ansambl pod vodstvom dirigenta Berislava Šipuša na završnoj večeri natjecanja 3. listopada praizvest će skladbu “In modo classico” Davorina Kempfa.

Od 24. do 29. rujna, vrijeme je rezervirano za Marimba Week, 5 koncerata udaraljkaških virtuoza, kao i koncert polaznika Masterclassa pod vodstvom Ivane Bilić.

Vrhunski doživljaj uz koncertni klavir Yamaha CFX

Organizator 42. Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a festival će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Zagrebačke županije i Grada Samobora. Izuzetno nam je drago što će Euro-Unit s Yamahom kao partnerom biti sponzor glazbenih događanja festivala Samoborske glazbene jeseni, te ustupiti koncertni klavir Yamaha CFX, a sve kako bi posjetitelji mogli uživati u vrhunskoj atmosferi klavirskih izvedbi.