26. travnja 2023.

32. Muzički biennale Zagreb

Muzički biennale Zagreb održan je od 13. do 22. travnja 2023.  To je najveći hrvatski festival posvećen avanturi suvremene glazbe. Od njegovog osnutka 1961., program MBZ-a neopterećen je žanrovskim ograničenjima te popraćen razgovorima, razmjenom znanja, eksperimentom i igrom. Svake druge godine, niz zagrebačkih prostora postaje mjesto susreta obojano svim nijansama suvremene glazbe – od simfonijskih orkestara, komornih ansambala i suvremene opere do jazza, improvizirane, elektroničke i alternativne glazbe te zvučnih eksperimenata, multimedijalnih instalacija i suvremenog plesa.

Prije svega, festival ne čini samo konačni produkt, program i izvedba koji su u finalnom obliku predstavljeni pred publiku i kritiku. Naime, bogatim i slojevitim programima, klasičnim koncertima, glazbeno-scenskim djelima te alternativnim (i) elektroničkim glazbenim ostvarenjima prethodi poman kustoski rad koji nerijetko direktno utječe na dostupnost i interpretaciju suvremenoglazbene baštine. Pod inicijativom MBZ-a studiozno se proučava, digitalizira i potiče ponovno postavljanje nekih dotad izgubljenih ili zaboravljenih djela, čime se upravo popunjuju povijesne bjeline i revalorizira diskurs o suvremenoj glazbi prethodnih povijesnih etapa. No, MBZ istodobno potiče skladanje i izdavanje novih djela kako bi osigurao čvrstu bazu za neke buduće naraštaje.

Pojam festivala za MBZ stoga je više od niza izvedbi u omeđenom vremenskom roku. On je mjesto na kojem se rađaju novi pogledi na umjetnost i svijet, inkubator glazbenih poetika, pokušaja i ekscesa. On je laboratorij koji afirmira „rubno“ poštujući njegovu rubnost i koji podržava tradiciju iskušavajući njezine ustaljene koncepcije. Napokon, on je platforma koja spaja ljude kako bi u ugodnoj i neopterećenoj atmosferi diskutirali o značenju glazbe u kontekstu društva, ali i o svojim osobnim dojmovima, asocijacijama i inspiracijama koje će ih možda potaknuti na umjetničko stvaranje ili osviješteno društveno djelovanje.

No, povrh svega, on je svečanost, mikrosvijet nesvakidašnje atmosfere koja potiče na zajedništvo u zvuku i glazbi – zajedništvo koje će mijenjati svijet i izvan granica pojedinog festivalskog izdanja. U krizi koja naočigled svih polako obavija svijet i zatire mogućnosti umjetničkog izražavanja kao takav zasigurno je vrijedan i potreban.

Euro-Unit i Yamaha Music Europe su i na ovom izdanju biennala bili glazbeni sponzori, dok je vrhunski koncertni klavir Yamaha CFX bio sastavni dio programa u Pogonu Jedinstvo.

13.4.2023. Pogon Jedinstvo
zeitkratzer Plays Kraftwerk & Malec (Njemačka)
program u suradnji sa Multimedia Institute MaMa

17.4.2023. Pogon Jedinstvo
Cantus Ensamble & MBZ (Hrvatska)

19.4.2023. Pogon Jedinstvo
Proxima Centauri (Francuska)

20.4.2023. Pogon Jedinstvo
Collettivo_21 (Italija)

Pogledajte foto galeriju: