5. travnja 2019.

30. Muzički biennale Zagreb

Glazba.Prostor.Grad.Zvuk

Od 6. do 13. travnja 2019. Zagreb će biti sjedište vrhunskih glazbenih događanja, budući da počinje jubilarni 30. Muzički biennale.

Od 1961. MBZ je najaktivniji i najvažniji festival u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. U travnju svake neparne godine, Zagreb se na 10 dana transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe. MBZ generira novo, potencira rizike i eksperimente, iznalazi nove forme prikazivanja kao i nove kanale komunikacije sa sudionicima festivala – kako s publikom tako i sa samim umjetnicima.

Visoki standard glazbene produkcije, kreativnost, “živi klasici” i dolazeći talenti – sve je to Muzički biennale Zagreb.

Programski fokus 30. muzičkog biennala Zagreb tema je Grad i glazba. Prezentacija i kreacija glazbe u suodnosu s pojmom grada otvara festival i prema mnogobrojnim poljima srodnih (multimedijske umjetnosti poput tonskog inženjeringa, akustike i sl.) ili manje srodnih disciplina (urbanizam, arhitektura, filozofija, sociologija).

Grad će se pokušati glazbeno razložiti na mnogobrojne načine, od transformacije zvuka konkretnoga gradskog središta u suvremeno skladateljsko pismo, pa sve do problematiziranja urbanih (zvukovnih) struktura ili stvaranja nekog imaginarnog surogatnoga grada.

Grad će se sagledavati i kao pojam nadstrukture prostora suživota i perceptivnog suučesništva, ali i kroz pitanje egzila, života ulice ili progona. Na ovaj način obilježit će se četrdeset godina od održavanja Urbofesta na MBZ-u 1979.

Euro-Unit i Yamaha Music Europe će kao glazbeni partneri podržati ovogodišnji festival. Neke od najistaknutijih zagrebačkih koncertnih prostora krasit će koncertni klaviri Yamaha i Bösendorfer.

Više o programu i rasporedu događanja i koncerata festivala, pogledajte ovdje.

Detalji s pressice i predstavljanje bogatog programa MBZ-a.