28. lipnja 2021.

27. međunarodno natjecanje MLADI VIRTUOZI, ZAGREB 2021. violina

Od 23. do 27. lipnja 2021. u Zagrebu se održalo 27. međunarodno natjecanje MLADI VIRTUOZI, ZAGREB 2021. violina u organizaciji Glazbene škole Pavla Markovca, dok je domaćin bila Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu.

U video možete pogledati podjelu nagrada i koncert prvonagrađenih.

O natjecanju:

Natjecanje Mladi virtuozi, Zagreb, utemeljeno je 1994. godine na Glazbenoj školi Pavla Markovca na inicijativu profesorice Jelice Kuzmin pod imenom Mladi virtuozi – Etide i skale. Prvotno zamišljeno kao školsko natjecanje za učenike klavira osnovnih glazbenih škola u Zagrebačkoj županiji, natjecanje ubrzo prerasta te okvire te mu se već sljedeće godine pridružuju i violinisti. Od tada se natjecanje odvija svake godine, naizmjenično za klaviriste i violiniste. Godine 1996. povećava se broj kategorija, proširuju dobne granice natjecatelja i tehnički zahtjevi, te natjecanje postaje međunarodno.

Posebnost natjecanja je natjecateljski program koji, uz ostalo, obuhvaća obveznu izvedbu etide-studije hrvatskog skladatelja namjenski pisane za svako natjecanje. Svake se godine tiskaju i notna izdanja zadanih skladbi.

Od samog osnutka natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom Gradske Skupštine grada Zagreba, te uz svesrdnu potporu sponzora. Uzorna organizacija natjecanja provodi se zahvaljujući velikom angažmanu svih djelatnika škole i Organizacijskog odbora, na čelu s predsjednikom i ravnateljem škole prof. Josipom Vrbancem. Glazbeni sponzor ovogodišnjeg natjecanja: Euro-Unit i Lion Style.